Üniversite öğrencilerinin siber zorbalık ve mağduriyet yaşantılarında karanlık üçlü kişilik özellikleri ve dürtüselliğin etkisi
The effects of dark triad personality and impulsivity of university students in cyberbullying and cyber victimization
- Tez No: 663701
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: siber zorbalık, siber mağduriyet, karanlık üçlü kişilik özellikleri, dürtüsellik, cyberbullying, cybervictimization, dark triad personality, impulsivity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Araştırmanın amacı, siber zorbalık yaşantılarının karanlık üçlü kişilik özellikleri (narsisizm, makyavelizm, psikopati) ve dürtüsellik düzeyi üzerindeki etkisini araştırmak ve ilgili değişkenler arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını saptamaktır. Araştırma örneklemini 2019-2020 öğretim yılında Haliç Üniversitesi'nin farklı fakültelerinde eğitim gören 372 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak, ''Üniversite Öğrencileri için Yenilenmiş Siber Zorbalık Envanteri'', ''Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği (SD3)'', ''Barratt Dürtüsellik Ölçeği Kısa Formu (BIS-11-KF)'' ve araştırmacı tarafından geliştirilen ''Kişisel Bilgi Formu'' kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre cinsiyetler arasında siber zorbalık puanları erkek bireylerde kadın bireylere göre anlamlı düzeyde daha yüksek olarak saptanırken; siber mağduriyet ile cinsiyet arasında anlamlı düzeyde bir farklılık bulunamamıştır. Araştırma sonucunda siber zorbalık yapma ile motor dürtüsellik, dikkat dürtüselliği, karanlık üçlü makyavelizm ve psikopati orta düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı ilişkili bulunmuştur. Siber zorbalık mağduriyeti ile plan yapamama, motor dürtüsellik, dikkat dürtüselliği, karanlık üçlü makyavelizm, narsisizm ve psikopati zayıf düzeyde pozitif yönlü ve anlamlı ilişkili olduğu saptanmıştır. Buna ek olarak motor dürtüsellik, karanlık üçlü makyavelizm ve karanlık üçlü psikopati puanlarının pozitif yönlü olarak siber zorbalık davranışını anlamlı ölçüde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effect of cyberbullying experiences on dark triad personality traits (narcissism, machiavellianism, psychopathy) and impulsivity level and to determine whether there is a significant relationship between the relevant variables. The research sample is composed of 372 people studying in different faculties of Haliç University in 2019-2020 academic year. As the data collection tool in the study, ''Renewed Cyber Bullying Inventory for University Students'', ''Abbreviated Dark Triad Scale (SD3)'', ''Barratt Impulsivity Scale Short Form (BIS-11-KF)'' and developed by the researcher ''Personal Information Form'' was used. According to the results of the analysis, while cyberbullying scores between males were significantly higher in males than females; There was no significant difference between cyber victimization and gender. As a result of the research, cyberbullying and motor impulsivity, attention impulsivity, dark triad machiavellianism and psychopathy were found to be moderately positive and significant. Inability to plan, motor impulsivity, attention impulsivity, dark triad machiavellianism, narcissism and psychopathy have been found to be low degree positive and significantly related to cyberbullying victimization. In addition, it was found that motor impulsivity, dark triad machiavellianism and dark triad psychopathy scores positively affect cyberbullying behavior positively.