Peyami Safa'nın 'Biz İnsanlar' isimli eserinde kelime grupları
Word groups within the literary work of Peyami Safa's 'Biz İnsanlar'
- Tez No: 663704
 - Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT BAYDAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
 - Anahtar Kelimeler: Peyami Safa, Türkiye Türkçesi, kelime grubu, söz dizimi, Biz İnsanlar, Peyami Safa, Turkey Turkish, group of words, syntax, Biz İnsanlar
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 238
Özet
Edebiyat alanında var olan tüm unsurlar dile dayanır. Romanda, şiirde, hikâyede, denemede, tiyatroda bulunan duygu, düşünce ve hayaller kelimeler sayesinde var olur. Ancak bu kelimeler edebi eserlerde çok daha farklı olarak karşımıza çıkar. Yazar veya şairlerin kullandıkları kelimeler, bu kelimelerin dizimi, kurdukları cümleler ve kendilerine özgü anlatım biçimleri onları diğerlerinden faklı kılan unsurlardır. Bu düşünceden hareketle yapılan çalışmada; eserlerinde kelimeleri ustalıkla bir araya getiren, çok güçlü bir anlatım becerisine sahip olan Peyami Safa'nın“Biz İnsanlar”isimli romanında kelime grupları incelenmiştir. Çalışmadaki temel amaç, incelenen eser aracılığıyla Türkçe söz diziminde kelime gruplarının özelliklerini ortaya koymaktır. Kelime grupları, söz diziminin en geniş ve en detaylı konularından birini içermektedir. Bu bakımdan çalışmamızda Türkiye Türkçesinde bulunan kelime grupları detaylı bir biçimde incelenmiştir. Çalışmamız;“Giriş”,“Türkiye Türkçesinde Kelime Grupları”ve“İnceleme”olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır.“Giriş”bölümde yazarın hayatından, edebî şahsiyetinden ve başlıca eserlerinden bahsedilmiştir.“Türkiye Türkçesinde Kelime Grupları”bölümünde araştırmacıların kelime grupları ile ilgili tanımlamalarına, açıklamalarına ve sınıflandırmalarına yer verilmiştir.“İnceleme”bölümünde ise“Biz İnsanlar”isimli romandaki cümleler, kelime grupları yönünden incelenmiş ve tasnif edilmiştir. İnceleme, üç ana başlık etrafında şekillenmiştir. Birinci bölümde kelime gruplarının yapısal özellikleri, ikinci bölümde kelime gruplarının diğer kelime gruplarının yapısına nasıl katkıda bulundukları, üçüncü bölümde ise cümlelerde hangi görevlerde kullanıldıkları belirlenmiştir.“Sonuç”bölümünde çalışmadan elde edilen bulgular yorumlanmıştır. Çalışmada, faydalanılan kaynaklara“Kaynakça”bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
All elements of literature are based on language. In the novel, poetry, story, essay, theater, emotions, thoughts and dreams exist through words. However, these words appear differently in literary works. The words used by writers or poets, the syntax of these words, the sentences they form, and their unique forms of expression are the elements that make them different from the others. In this study based on this idea; Peyami Safa's words“Biz İnsanlar”, which combine words skillfully in their works, have a very strong expression skills and examined the groups of words. The main purpose of the study is to reveal the features of word groups in the Turkish syntax through the work examined. Wordgroups contain one of the broadest and most detailed topics of syntax. In this regard, our study Turkish word groups in Turkey were examined in detail. Our study;“Introduction”,“Word Groups Turkey Turkish”and“Review”consists of three sections. In the“Introduction”section, the author's life, literary personality and main works are mentioned.“Words Turkey Turkish Groups”section to identify groups of related words of the researchers, their place has been given to the description and classification. In the“Analysis”section, the sentences in the novel“Biz İnsanlar”are examined and classified in terms of word groups. The review is structured around three main topics. In the first part, the structural features of the word groups, in the second part how the word groups contribute to the structure of the other word groups, in the third part it is determined which tasks are used in the sentences. At the end of the study, the references are given in the“Bibliography”section.