Notion of violence in contemporary political philosophy
Modern siyaset felsefesinde şiddet kavramı
- Tez No: 663779
- Danışmanlar: DR. LEVENT YURDAKUL KAVAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Violence, political violence, democracy, totalitarism, terror, law, constitution, homo sacer, zoe, bios
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Siyaset felsefesinin temel kavramlarından biri olan şiddet, felsefe tarihi boyunca ya aşırı güç ya da hak ihlali bağlamında ele alınmıştır. Şiddet üzerine düşünen filozoflar bakış açılarını belirleyen bağlam hangisi olursa olsun karşılarına çıkan belirsizlik ve ikilemlerle uğraşmak zorunda kalmışlardır. Ancak bir başka bağlam olarak ilişkisel düzlemgöz ardı edilmiş ve kavramsallaştırma aracı olarak kullanılmamıştır. Bu tezin amacı politik alanda şiddeti ilişkisel boyutuyla ele alarak kavramsallaştırmaya çalışmak olacaktır. Bu amaçla önde gelen siyaset düşünürlerinden Hannah Arendt, Walter Benjamin, Claude Lefort ve Giorgio Agamben'in metinlerinin yeniden okuması yapılacak ve onların çalışmaları aracılığıyla politik alanda şiddettin görünür olduğu boyutlar yeni bakış açısıyla değerlendirilmeye çalışılacaktır. Felsefenin, Zoe, Bios, özel alan, siyasal alan ve biyosiyaset kavramları ile beraber Giorgio Agamben'in kutsal insan ve çıplak hayat kavramları bu tezin kavramsal çerçevesini oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
One of the key concepts of political philosophy, violence has been approached within contexts of excessive use of power or violation of rights throughout the history of philosophy. Philosophers, who pondered upon violence, had to deal with uncertainties and dilemmas they encountered, regardless of the context that determined their perspectives. However, the relational ground as yet another context has been overlooked and not benefited as a means of conceptualization. The purpose of this dissertation is to approach violence in the political sphere with respect to its relational dimension and conceptualize it as such. To that end, texts from prominent political thinkers such as Hannah Arendt, Walter Benjamin, Claude Lefort and Giorgio Agamben are to be reread and dimensions, where violence in the political sphere is visible, will be evaluated from a new perspective through the lens of their work. Concepts in philosophy such as Zoe, Bios, private sphere, political sphere and biopolitics, as well as Giorgio Agamben's notions of homo sacer and bare life, comprise the conceptual framework of this dissertation.