Âşık Kul Duran'ın hayatı ve sanatı üzerine bir inceleme
A study on the life and art of Minstrel Kul Duran
  1. Tez No: 663780
  2. Yazar: NURHAN KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESRUH SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Âşık, Bağlama, Türkü, Şiir, Arguvan, Minstrel, Baglama, Folk Songs, Poem, Arguvan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışmada Âşık Kul Duran'ın (Duran Cabul) hayatı, sanatı, sanatçı kişiliği ve âşıklık geleneğindeki yeri ve önemi incelenmiştir. Âşık Kul Duran'ın bağlamayı kendine has bir tavırla icra ettiği ve söylediği türküleri, kendine has bir üslupla yorumladığı tespit edilmiştir. Bu amaçla Âşık Kul Duran'ın bilinmeyen on eseri notaya alınarak müzikal özellikleri bakımından analiz edilmiştir. Ayrıca Âşık Kul Duran'ın şiirlerinde kullandığı biçim, üslup, dil, vezin ve kafiye düzeni incelenerek halk müziği ve âşıklık geleneğine katkıları araştırılmıştır. Âşık'ın hayata bakış açısını anlatan kendi özdeyişlerine bu şekilde çalışmada yer verilmiştir. Böylece daha sonraki akademik ve kültür araştırmalarına kaynak sağlaması amaçlanmıştır. Çalışma temel olarak kaynak tarama yöntemi, röportaj ve kişisel görüşme yöntemleri ile gerçekleştirilmiştir. Yapılan çalışmanın neticesinde Âşık Kul Duran'ın âşıklık geleneğinde ve kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the life, art and artist personality of Minstrel Kul Duran (Duran Cabul) and his place and importance in minstrelsy tradition are examined. It has been determined that Minstrel Kul Duran played baglama in a unique manner and sang folk songs with a unique style. For this purpose, ten unknown works of Minstrel Kul Duran were notated and analyzed in terms of their musical characteristics. In addition, by examining the form, style, language, measure and rhyme used by Minstrel Kul Duran in his poems, his contributions to folk music and the minstrelsy tradition has been researched. His own aphorisms describing the minstrel's point of view on life are included in this study. Therefore, it was aimed to provide resources for later academic and cultural studies. The study was basically carried out using the source scanning method, interview and personal interview methods. In conclusion of the study, it was seen that Minstrel Kul Duran has an important place in the minstrelsy tradition and our culture.