DSM-5'te yer alan kişilik bozukluklarının psikososyal gelişim dönemleri ve varoluşsal otantiklik açısından incelenmesi
The investigation of personality disorders in DSM-5 in terms of psychosocial development stages and existential authenticity
  1. Tez No: 663781
  2. Yazar: FAİK TAŞÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF BİLGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kişilik Bozuklukları, Otantiklik, Psikosoyal Gelişim Kuramı, Personality, Personality Disorders, Authenticity, Psychosocial Development Theory
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu araştırmanın amacı psikososyal gelişim dönemleri, otantiklik ve kişilik bozuklukları arasındaki ilişkileri incelemek ve psikososyal gelişim dönemleri temel patolojileri ile otantikliğin kişilik bozukluğu türlerini ne derecede yordadığını tespit etmektir. Bu doğrultuda araştırmada Demografik Bilgi Formu, Coolidge Eksen II Envanteri Plus Türkçe Kısa Formu (CATI+TR-KF), Değiştirilmiş Erikson Gelişim Dönemleri Ölçeği (MEPSI) ve Otantiklik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma örneklemi olarak toplum örneklemi kullanılmıştır ve çalışmaya 18-79 yaş aralığında farklı meslek gruplarına mensup ve toplumun farklı kesimlerinden 429 kişi dâhil edilmiştir. Araştırma sonucunda otantiklik ile tüm psikososyal dönem temel patolojileri arasında anlamlı korelasyon katsayıları tespit edilmiş, farklı kişilik bozuklukları ile farklı psikososyal dönem temel patolojileri arasında da yine anlamlı korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. Ayrıca psikososyal dönem temel patolojileri ile otantiklik puanları kişilik bozukluğu türlerini farklı kombinasyonlarda anlamlı derecede yordamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationships between psychosocial development stages, authenticity and personality disorders, and to determine to what extent authenticity predicts personality disorders with the core pathologies of psychosocial development stages. In this respect, Demographic Information Form, Coolidge Axis II Inventory Plus Turkish Short Form (CATI + TR-SF), Modıfıed Erıkson Psychosocıal Stage Inventory (MEPSI) and Authenticity Scale were used in the study. The sample of the study was choosen from comunity, and 429 people between the ages of 18-79 from different occupational groups and from different segments of the society were included in the study. As a result of the study, significant correlation coefficients were determined between authenticity and core pathologies of all psychosocial satges, and significant correlation coefficients were calculated between different personality disorders and core pathologies of different psychosocial stages. In addition, core pathologies of psychosocial stages and authenticity scores in different combinations significantly predicted personality disorder types.