Mehmet Arif Bey'in 1001 Hadîs isimli eserinde geçen bazı hadislerin tahrîci ve tahlîli
Takhrij and evaluation of first some of the Hadiths from Mehmet Arif's opus named 1001 Hadith
- Tez No: 663785
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ORHAN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadîs, Mehmet Ârif Bey, 1001 Hadîs, Tahlîl, Hadith, Mehmet Ârif Bey, 1001 Hadith, Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmamızda Osmanlı devletinin son dönemlerinde yaşamış, Osmanlı devletinin önemli kurumlarında hizmette bulunmuş bir devlet adamı olan ve İslam adâleti, İslam ahlâkı ile meşgul olan nazik, ahlâklı ve dindar bir kişiliğe sahip Mehmet Ârif Bey'in 1001 Hadîs isimli eserinde geçen bazı hadislerin tahrîci ve tahlîli yani hadislerin sıhhat durumu hakkında bilgi verilecektir. Ele aldığımız bu hadisler öncelikle Kütüb-i Tis'a olarak bilinen; Sahîh-i Buhârî, Sahîh-i Müslim, Sünen-i Nesâî, Sünen-i Ebû Dâvûd, Sünen-i Tirmizî, Sünen-i İbn Mâce, Muvatta-ı İmâm-ı Mâlik, Müsned-i Ahmed b. Hanbel, Sünen-i Dârimî' den oluşmuş İslam Literatüründe büyük bir önemi haiz olan kitaplardan taranılacak ve bunun yanında diğer meşhur hadis kitaplarından da faydalanılarak hadislerin tahrîci, tahlîli hakkında bilgiler sunularak değerlendirme yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
On this work, we try to inform about correctness of first two hundred and fifty hadiths from Mehmet Ârif's opus named 1001 Hadith, and make their takhrij, analyse also evaluate. Mehmet Ârif is a scholar who had lived during the late Ottoman period, served in many important institutions of the state, been known as kind, religious, pious and studied Islamic understanding of justice and morality. Hadiths that we evaluate have been scanned firstly through the most important books in Islamic Hadith Literature known as 9 books. These are Sahîh of Bukhari, Sahîh of Muslim, Sunen of Nesai, Sunen of Abu Davud, Sunen of Tirmizi, Sunen of Ibn Maje, al-Muvatta of Imam Maliq , al-Musnad of Ahmed bin Hanbal, Sunen of Darimi. Beside the investigation of 9 books of hadith we use some other famous hadith books in order to make takhrij, analyse and evaluate them.