Fıtrat-iman ilişkisi
Nature and faith relationship
  1. Tez No: 663790
  2. Yazar: MERVE ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN AKTEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Allah, Fıtrat, İman, Tevhid, Allah, Fitra, Faith, Unity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Allah Teâlâ kâinattaki tüm varlıkları kendilerine özgü bir yaratılış biçimine sahip olarak yaratmıştır. Fıtrat kavramı, özellikle insanın yaratılış biçimini ve özelliklerini temsil etmektedir. Fıtrat, Allah Teâlâ'nın insanda yarattığı kendisini tanıma ve Allah'a iman etme yeteneğidir. Allah Teâlâ kişinin iman etmesini sağlayacak maddi ve manevi her türlü delili insan fıtratına yerleştirmiştir. Fıtrat ve iman kavramları kullanılmaya başlandığı andan itibaren birbirlerinden bağımsız olarak araştırma yapılmış kavramlardır. Çalışmamızda özellikle fıtrat ve iman arasındaki ilişki incelenecektir. Fıtrat ve iman arasındaki ilişkiyi, bir ağacın başlangıçta tohum halinde iken zamanla büyümesi ve gelişmesi sonucu meyve vermesi şeklinde düşünebiliriz. Ağacın henüz tohum hali fıtrat kavramını, üzerindeki meyvesi ise iman kavramını temsil etmektedir. Yani söz konusu örnekte fıtratı bir ağacın tohumu olarak nitelendirirsek, iman da o ağacın meyvesini oluşturur. Kısaca fıtrat, imanın başlangıç noktasını temsil eder. Bu araştırmanın amacı, fıtratın mahiyetini ayet ve hadisler ışığında yorumlamak, imanın oluşumu ve gelişiminde fıtratın rolünü ve fıtrat-iman ilişkisini incelemektir. Fıtrat imanının öncüsü konumunda olan bir yapıyı ifade etmektedir. İmanın oluşumu ve gelişiminde fıtratın büyük bir etkisi bulunmaktadır. Bu yüzden iman ve fıtrat arasında sıkı bir ilişki bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Allah has created all beings in the universe with a creation style unique to them. The concept of fitrat especially represents the creation form and characteristics of man. Fitrat is the ability of God to know himself and to believe in Allah. Allah has placed all kinds of material and spiritual evidence that will enable a person to believe in the nature of man. The concepts of nature and faith have been considered and interpreted independently from the moment they started to be used. In our study, the relationship between nature and faith will be examined. We can think of the relationship between nature and faith as a tree that grows and bears fruit over time, while it is seed at the beginning. While the seed state of the tree expresses the concept of nature, the fruit of that tree expresses the concept of faith. In other words, if we characterize nature as the seed of a tree in the example in question, faith forms the fruit of that tree. In short, nature represents the starting point of faith. The purpose of this study is to interpret the nature of nature in the light of verses and hadiths, to examine the role of nature in the formation of faith and the relationship between nature and faith Nature has a great influence on the formation of faith. It is a building that is the pioneer of belief in nature. Therefore, there is a close relationship between faith and nature.