Suriyeli sığınmacıların toplumsal uyumuna yönelik devlet, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarının etkileri: İzmir örneği
Practice of state, local government and non governmental organizations for the social integration of Syrian refugees: The case study of İzmir
  1. Tez No: 663837
  2. Yazar: KÜBRA ÇOLAKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GAZANFER KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Syrian, Social Cohesion, Social Acceptance, Izmir
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Toplumlar, insanlık tarihi boyunca çeşitli göç hareketliliğine tanık olmuşlardır. 2011 yılında Suriye'de ortaya çıkan iç savaşın sonucunda, milyonlarca Suriyeli can güvenliğinin olmadığı gerekçesiyle uluslararası kitlesel göç akımını başlatmıştır. Suriye'nin sınır komşusu olan Türkiye bu süreçte en çok etkilenen ülkelerden biri olup, on yıl içinde dünyanın en fazla mülteci barındıran ülkesi olmuştur. Türkiye'ye gelen kitlesel göç dalgası, demografik, toplumsal ve ekonomik alanda pek çok değişikliği beraberinde getirmiştir. Geçici koruma kapsamında ülkeye göç eden Suriyeli sığınmacıların 3.6 milyon civarındaki nüfusunun toplumsal yapıda yarattığı değişikliğin birçok boyutu vardır. Suriyelilerin yoğun göç süreci sonrasında yüzleşmeleri gereken barınma, istihdam, eğitim, sağlık, kültürel kabul bu boyutlardandır. Bu boyutlar Suriyeli sığınmacıların uyumunda belirleyici olan sorun alanlarıdır. Suriyelilerin barınma, istihdam, eğitim, sağlık, kültürel kabul gibi alanlarda yaşadığı sorunların aşılması, toplumsal uyum süreci açısından son derece önemlidir. Göç sonrasında kanunu koyucu olarak devlet, yerelde hizmet veren yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları gibi aktörlerin, bu sorun alanlarına ilişkin yaklaşım ve çalışmaları uyum üzerinde önemli etkilere kaynaklık edebilir. Nitekim bu aktörler ve çeşitli kurumlar Suriyelilerin karşılaştıkları toplumsal sorunlar ve uyum konularıyla ilgili Türkiye'nin kentlerinde projeler başlatılmıştır. Türkiye'nin metropol kentlerinden olan İzmir, coğrafi konumu itibariyle Avrupa'ya geçmeyi hedefleyen Suriyeliler için önemli bir göç merkezi olmakla birlikte; aynı zamanda kalıcılığa doğru evrilen bir nüfus olan Suriyelilerin yerleştiği bir kenttir. Bu çalışmada İzmir'de yaşayan Suriyelilerin toplumsal uyumu konusunda karşılaştıkları sorunlara devlet, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşlarının geliştirdikleri projelerin toplumsal uyuma katkıları analiz edilmiştir. Bu analizler çerçevesinde, Suriyelilerin toplumsal uyumuna ilişkin yalnızca sorun alanlarına ilişkin betimsel analizler yapılmamış ve de bu sorun alanlarına ilişkin öneriler de sıralanmıştır. Anahtar Sözlükler: Suriyeli, Toplumsal Uyum, Toplumsal Kabul, İzmir
Özet (Çeviri)
Societies have witnessed various migratory movements throughout human history. As a result of the Civil War that broke out in Syria in 2011, millions of Syrians began an international mass migration flow on the grounds that there was no security for their lives. Turkey, Syria's border neighbor, is one of the most affected countries in this process and has been the country hosting the most refugees in the world for a decade. The wave of mass migration to Turkey has brought about many changes in the demographic, social and economic sphere. There are many dimensions to the change in the social structure of the population of about 3.6 million Syrian asylum seekers who have emigrated to the country under temporary protection. Housing, employment, education, health, and cultural acceptance are among these dimensions that Syrians must face after the intensive migration process. These dimensions are the problem areas that determine the adaptation of Syrian asylum seekers. Overcoming the problems faced by Syrians in areas such as housing, employment, education, health, and cultural acceptance is extremely important for the process of social adaptation. The approach and work of actors such as the state, local authorities and non-governmental organizations serving the local community as post-migration legislators on these problem areas can have significant effects on adaptation. As a matter of fact, these actors and various institutions have started projects in Turkish cities related to the social problems and adaptation issues faced by Syrians. Izmir, one of the metropolitan cities of Turkey, is an important migration Center for Syrians who aim to cross to Europe due to its geographical location; it is also a city where Syrians settle, a population that has evolved towards permanence. In this study, the contribution of projects developed by state, local government and non-governmental organizations to social cohesion to the problems faced by Syrians living in Izmir was analyzed. As part of these analyses, descriptive analyses of not only problem areas related to social cohesion of Syrians were conducted, but also recommendations on these problem areas were listed.