Etnosentrizm tutumunun algılanan destinasyon imajına etkisi
Effect of etnocentrism attitude on the perceived destination image
- Tez No: 663838
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH ÖZKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Turizm, Destinasyon İmajı, Etnosentrizm, Tourism, Destination Image, Ethnocentrism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kişilerin kendi kültürlerini temel ve doğru olarak kabullenip diğer kültürlerin yaşayış biçimlerini, inançları gibi değerlerini kabul etmemelerine sebep olan etnosentrizm tutumu kişilerin algı, davranış ve tercihlerinde etkili olmaktadır. Demografik değişkenler ve beklentilerin yanı sıra destinasyonların doğal kaynakları, hizmetlerin kaliteleri gibi birçok farklı faktörden etkilenen destinasyon imajının algılanmasında, etnosentrizm tutumunun rolü merak edilerek çalışma tasarlanmıştır. Algılanan destinasyon imajının turizm talebi için önemi düşünülerek yapılan tez çalışması ile; kişilerin vatandaşı oldukları ülkelerine ve yurt dışındaki ülkelere yönelik algıladıkları destinasyon imajının değerlendirilmesinde etnosentrizm tutumunun etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde etnosentrizm tutumu, ikinci bölümünde algılanan destinasyon imajı ile ilgili literatür incelemesi yapılmıştır. Son bölümde ise araştırmanın yöntem kısmına yer verilmiştir. Yöntem bölümünde bağımsız değişken etnosentrizm tutumu, bağımlı değişken de algılanan destinasyon imajı olarak belirlenmiştir. Etnosentrizm tutumunun algılanan destinasyon imajına etkisini incelemek amacıyla yapılan araştırmanın evreni, yurt dışına seyahat eden kişiler olarak tanımlanmıştır. Yurtdışı seyahati yapan kişiler arasından kasti örnekleme yapılarak 425 kişiden oluşan örneklem grubu belirlenmiştir. Çalışmada“Genelleştirilmiş Etnosentrizm Ölçeği”ve“Destinasyon İmajı Ölçeği”kullanılarak, nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği ile soru formu dağıtılmış ve 5'li Likert ölçek kullanılarak veriler toplanmıştır. Toplanan verilerin analizinde“Yüzde ve Frekans Analizi”,“Doğrulayıcı Faktör Analizi”ve“Yapısal Eşitlik Modeli”analiz tekniklerinden yararlanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde çalışmanın ana ve alt hipotezleri kabul edilmiştir. Hizmetlerin kullanılmasından önceki değerlendirmelerde etkili olan etnosentrizm tutumunun, hizmetlerin kullanılmasından sonraki değerlendirmelerde de etkisi olduğu yapılan çalışma ile anlaşılmış ve etnosentrizm tutumunun algılanan destinasyon imajını etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The ethnocentrism attitude, which causes people to accept their own culture as basic and correct and not to accept the values such as the way of life and beliefs of other cultures, is effective in people's perception, behavior and preferences. The study was designed by wondering the role of ethnocentrism in the perception of the destination image, which is affected by many different factors such as the natural resources of the destinations and the quality of the services, as well as demographic variables and expectations. Through this study, which was carried out considering the importance of the perceived destination image for tourism demand, the effect of the ethnocentrism attitude was tried to be determined in the evaluation of the destination image that people perceive towards their country of citizenship and countries abroad. In the first part of the study, literature review was made on the attitude of ethnocentrism, in the second part on the perceived destination image. The method of the research was included in the last part. The independent variable in the study is the ethnocentrism attitude, and the dependent variable is the perceived destination image. To examine the effect of ethnocentrism on the perceived destination image, a population of people traveling abroad, and a sample of 425 people was determined by purposeful sampling. In the study,“Generalized Ethnocentrism Scale”and“Destination Image Scale”were used, the questionnaires were distributed using the questionnaire technique, one of the quantitative methods, and the data were collected using a 5-point Likert scale. In the analysis of the collected data,“Percentage and Frequency Analysis”,“Confirmatory Factor Analysis”and“Structural Equation Modeling”analysis techniques were used. As a result of the analysis, the main and sub-hypotheses of the study were accepted. It was explained by the study that the ethnocentrism attitude, which was effective in people's behaviors and decisions before using the service, such as travel preferences, also had an effect on the evaluations after the service was used. As a result of the research, it was concluded that the ethnocentrism attitude affects the perceived destination image.