Erkek alkol bağımlılarında aile içi şiddetin toplumsal cinsiyet rolleri ve algılanan şiddet açısından sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of domestic violence in alcohol addicts with healthy controls in terms of gender roles and perceived violence
- Tez No: 663924
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURCU RAHŞAN ERİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Uyuşturucu Alışkanlığı ve Alkolizm, Psychiatry, Drug Addiction and Alcoholism
- Anahtar Kelimeler: Alkol bağımlılığı, şiddet, toplumsal cinsiyet, Alcohol addiction, violence, gender
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı alkol bağımlısı olan ve olmayan erkeklerin partner şiddetine ilişkin tutumlarının toplumsal cinsiyet rolleri açısından değerlendirilmesi ve alkol etkisindeyken, ayık/temiz olduğunda ve yoksunluk dönemindeyken şiddet uygulama açısından fark olup olmadığının araştırılmasıdır. Bu amaç doğrultusunda aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır: 1- Alkol bağımlılarında şiddete başvurma ve şiddete maruz kalma sıklığı sağlıklı gönüllülere göre daha yüksek olup olmadığı, 2-Alkol bağımlısı erkeklerin toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin tutumları, sağlıklı kontrollere göre daha geleneksel olup olmadığı, 3-Alkol bağımlısı erkeklerin sağlıklı kontrollere göre aile içi şiddet uygulamayı daha normal olarak görüp görmediği, 4-Aile bireylerine şiddet uygulayan alkol bağımlılarının çocukluklarında yaşadıkları ortamda aile bireyleri arasında şiddet öyküsünün daha fazla olup olmadığı, 5- Alkol bağımlılarının sağlıklı gönüllülere göre daha dürtüseldir ve bu özelliklerinin şiddet davranışlarıyla ilişkili olup olmadığı, Gereç ve Yöntem: Çalışmanın örneklemi; AMATEM polikliniğine başvuran 57 adet Alkol Bağımlılığı hastası ve 57 adet sağlıklı kontrolden oluşmaktadır. Alkol Bağımlılığı tanısı SCİD-Ⅰ testi uygulanarak konulmuştur. Ayrıca katılımcılara Michigan Alkolizm Tarama Testi, Toplumsal Cinsiyet Rolleri Ölçeği, Evlilikte Kadına Yönelik Şiddete İlişkin Tutumlar Ölçeği, Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği yanında, antisosyal kişilik bozukluğu olan alkol bağımlısı hastaları çalışmaya almamak için SCİD Ⅱ testi uygulanmıştır. İstatistiksel değerlendirmeler kikare testi, Kolmogrov-Smirnoff testi, Student T testi, Mann- Whitney U testi ve lojistik regresyon analizi ile yapılmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan alkol bağımlısı olan ve sağlıklı kontrol grubunda yer alan tüm erkekler partnerlerine psikolojik şiddet uygulamıştır. Hasta alkol bağımlısı grubundaki bireylerin tamamı ve sağlıklı kontrol grubundaki bireylerin %45,6'sı partnerlerine fiziksel şiddet, hasta alkol bağımlısı grubundaki bireylerin %43,9'u ve sağlıklı kontrol grubundaki bireylerin %22,8'i cinsel şiddet, hasta alkol bağımlısı grubundaki bireylerin tamamı ve sağlıklı kontrol grubundaki bireylerin %63,2'si ise ekonomik şiddet uygulamıştı. Sağlıklı kontrol grubunun 'Eşitlikçi Cinsiyet Rolü' alt alanından aldığı puan ortalaması, alkol bağımlılığı olan hasta grubu puan ortalamasına göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Bunun yanında alkol bağımlısı grubun 'Kadın Cinsiyet Rolü, Erkek Cinsiyet Rolü, Geleneksel Cinsiyet Rolü ve Evlilikte Cinsiyet Rolü' alt alanından aldığı puan ortalaması, sağlıklı kontrol grubunun puan ortalamasına göre anlamlı derecede daha yüksektir. Ayrıca alkol bağımlısı grubun Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği Fiziksel İstismar ve İhmal alt alanından aldığı puan ortalaması ile Evlilikte Kadına Yönelik Fiziksel Şiddete İlişkin Tutumlar ölçeğinden toplamda aldığı puan ortalaması da anlamlı düzeyde daha yüksektir. Sonuç: Toplumsal cinsiyet rolleri açısından geleneksel tutum sergileyen alkol bağımlısı bireylerin, partnerlerine daha fazla fiziksel, cinsel ve ekonomik şiddet uyguladığı; çocukluk çağında daha fazla travma yaşadığı ve toplumsal cinsiyet rolleri açısından daha geleneksel bir bakış açısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Toplumsal cinsiyet rollerine ilişkin eşitlikçi tutumların yerleşmesi için geniş ölçüde yapılacak toplum tabanlı çalışmalar ülkemizin önemli bir halk sağlığı sorunu olan kadına yönelik şiddet yönünden de değerli katkılar sağlayacağına inanılmaktadır. Böylece şiddet davranışını etkileyen faktörlerin belirlenmesiyle kültüre ve kişiye özel tedavi programları geliştirilmesine katkı sağlamak da mümkün olabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to evaluate the attitudes of alcohol addicted and non-alcoholic men towards partner violence in terms of gender roles and to investigate whether there is a difference in terms of using violence while under the influence of alcohol, when they are sober / clean and during deprivation. For this purpose, the following questions were sought. 1. Whether the frequency of using violence and being exposed to violence is higher in alcohol addicts than healthy volunteers, 2. Whether alcohol-addicted men's attitudes towards gender roles are more traditional than healthy controls 3. Whether alcohol-addicted men perceive domestic violence more normally than he-althy controls, 4. Whether alcohol addicts who use violence against their family members have a hig-her history of violence among family members in their childhood settings, 5. Alcohol addicts are more impulsive than healthy volunteers and whether these char-acteristics are associated with violent behavior, Materials and Methods: The sample of the study; It consists of 57 Alcohol Addiction patients and 57 healthy controls who applied to the AMATEM outpatient clinic. Alcohol Dependence was diagnosed using the SCID-test. In addition, Michigan Alcoholism Screening Test, Gender Roles Scale, Attitudes Towards Marriage Scale, Childhood Trauma Scale, SCID test was applied to the participants in order not to include alcohol-dependent patients with antisocial personality disorder into the study. Statistical evaluation was done by Chi-square test, Kolmogrov-Smirnoff test, Student T test, Mann-Whitney U test and logistic regression analysis. Results: All men participating in the study, both alcohol addicts and non-alcoholics, applied psychological violence to their partners. All of the individuals in the sick alcohol addicted group and 45.6% of the individuals in the healthy control group had physical violence against their partners, 43.9% of the individuals in the sick alcohol addicted group and 22.8% of the individuals in the healthy control group had sexual violence, and the patient in the alcohol addicted group All of the individuals and 63.2% of the individuals in the healthy control group had used economic violence. The average score of the healthy control group from the“Egalitarian Gender Role”sub-field is significantly higher than the average score of the patient group with alcohol dependence. In addition, the average score of the alcohol addicted group in the sub-field of“Female Gender Role, Male Gender Role, Traditional Gender Role and Gender Role in Marriage”is significantly higher than the average score of the healthy control group. In addition, the average score of the alcohol addicted group from the Physical Abuse and Neglect sub-domain of the Childhood Trauma Scale and the total score obtained from the Attitudes towards Physical Violence Against Women in Marriage scale are significantly higher. Conclusion: Alcohol addicts, who display traditional attitudes in terms of gender roles, used more physical, sexual and economic violence against their partners; It has been determined that he experienced more trauma in his childhood and had a more traditional perspective in terms of gender roles. Community-based studies to be carried out to establish egalitarian attitudes regarding gender roles can also provide valuable contributions in terms of violence against women, which is an important problem in our country. Thus, it may be possible to contribute to the development of cultural and personalized treatment programs by determining the factors that affect violent behavior. More research is needed to observe the social repercussions of alcohol addiction, which is an important public health problem.