Modern felsefede eril tahakkümün izlekleri
Traces of masculine domination in modern philosophy
  1. Tez No: 664144
  2. Yazar: AHMET YÜKSEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA GÜNSOY TUROWSKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Eril Tahakküm, Hegemonik Erkeklik, Madunlaştırılmış Erkeklik, AIDS, Masculine Domination, Hegemonic Masculinity, Subalterned Masculinity, AIDS
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
“Bu çalışmanın amacı, modern felsefenin kavramları çerçevesinde eril tahakkümün izleklerini analiz etmeye çalışmaktır. Bu tezi yönlendiren temel argüman, diğer çağlarda olduğu gibi, modern felsefenin de eril-dişil karşıtlığını referans alan bir gelişim içinde kendisini inşa ettiğidir. Bu çerçevede, çalışmanın birinci bölümünde eril tahakküm sadece kadın ve erkek ikiliğiyle sınırlandırılarak tartışılmıştır. İkinci bölümde ise eril tahakkümün verdiği zararın sadece kadınlarla sınırlı kalmadığı, erkeklerinde aynı şekilde zarar gördüğü hegemonik erkeklik kavramı irdelenerek açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölüm ise ilk iki bölümün kavramsal çerçevesi ışığında ”madunlaştırılmış erkeklik" kavramını ele alır ve çağımızın bir diğer problemi olan AIDS hastalığını eril tahakküm bağlamı içine yerleştirerek düşünmeyi önerir. Bu çalışma, yürütülen bütün bu tartışmalar boyunca, bir yandan eril tahakkümün farklı ilişki formlarına nasıl sirayet ettiğini ve onları nasıl yapılandırdığını ifşa etmeye hem de eril tahakkümün varlığının düşünce yapımızda meydana gelecek bir değişime ne ölçüde bağlı olduğunu göstermeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to try to analyze the patterns of masculine domination within the framework of the concepts of modern philosophy. The main argument guiding this thesis is that modern philosophy, as in other ages, constructs itself in a line of development that takes as reference the male-female opposition. In this context, in the first part of the study, masculine domination was discussed by limiting it to the duality of men and women. In the second part, the concept of hegemonic masculinity, where the damage caused by masculine domination is not limited to only women, but also harms men in the same way, is tried to be explained. The third section deals with the concept of“subalternised masculinity”in the light of the conceptual framework of the first two chapters and suggests to consider another problem of our age, the AIDS, within the context of masculine domination. Throughout all these discussions, this study has attempted to reveal how masculine domination spreads and structures different forms of relationship, as well as to show how much the existence of masculine domination depends on a change in our mindset.