Sporda bütünlük: doping, supplement kullanımı, yolsuzluk, şike ve etik karar vermenin sporun bütünleştirici özelliği üzerine etkisinin incelenmesi
Integrity in sports: investigation of the effect of doping, supplement use, corruption, match fixing and ethical decision on the integrative characteristics of sports
- Tez No: 664187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ŞENTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bütünlük, doping, suplement, şike, yolsuzluk, etik karar verme, Integrity, doping, supplement, match-fixing, corruption, ethical decision making
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Eğitimi Anabiilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Amaç: Bu araştırma yozlaşmanın yaşandığı sporda, bütünlüğün sağlanabilmesi için doping, suplement kullanımı, şike ve etik karar vermenin etkilerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırmada sporda bütünlük durumunu açıkça ortaya koyabilmek için örnek olaylar ile desteklenmiş tümevarım yöntemi, çoklu durum çalışması (multiple case study) ve literatür taraması yöntemleri kullanılmıştır. Spor bütünlüğü kavramını değerlendirmeyi amaçlayan bu çalışma ulusal ve uluslararası alanda kurumsal ve hukuksal olarak uygulanan çalışmaları ve akademik olarak yapılan araştırmaları kapsamaktadır. Çalışma, sporda bütünlük kavramı üzerinde uygulama alanında çalışmalar yapan, toplumsal kitleleri harekete geçirmeye çalışan ve birçok araştırmayı destekleyen AB, küresel bir spor organizasyonunun uygulayıcısı olan IOC ve Türkiye'nin uluslararası düzeyde katılım sağladığı ve işbirliği yapmayı taahhüt ettiği anlaşmalar ile ulusal düzeyde çıkarttığı yasalar, yönetmelikler ve yönergeler ile sınırlandırılmıştır. Bulgular: Sporda bütünlük ve dürüstlük konularında ulusal ve uluslararası spor politikaları geliştirilmesi gerektiği, anti-doping, bilgisizce suplement kullanımının, şikenin ve yolsuzluğun önlenmesi ve spor hakkında karar verirken etik davranılması, etik kodlar belirlenmesi, hem ulusal kurumlar arasında hem de uluslararası kurumlar ve organizasyonlar ile yönetişim yapılmasının sağlanması gerektiği saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada spor bütünlüğünü bireylerin veya kurumların bozmadığını, sporun doğasının sorunlu olduğunu, spor alanlarında, dürüst ve samimi olarak sportmenliğin savunulması ve tüm katılımcılar için güvenli, adil ve kapsayıcı bir ortam oluşturulup sporun özgün kurallarına göre davranılarak bütünlüğün oluşturulması ve yönetişim yapılarak uluslararası alanda küresel işbirliğine gidilmesi gerektiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This research is in the sport of deterioration to ensure integrity was conducted to examine the effects of doping, supplement use, match-fixing and ethical decision making. Material and Methods: In the study, induction method supported by case studies, multiple case study and literature review methods were used in order to clearly demonstrate the integrity in sports. This study, which aims to evaluate the concept of sports integrity, includes studies applied institutionally and legally in the national and international arena and academic researches. This research is limited, in sports who works on the concept of integrity, working to mobilize social audiences and supporting many research European Union, the implementer of a global sports organization with the IOC and Turkey has been participating at the international level and put out at the national level with the agreements which have committed to cooperate laws, regulations and instructions. Results: It has been determined that national and international sports policies should be developed on integrity and honesty in sports, anti-doping, use of supplements without knowledge, prevention of match-fixing and corruption, and ethical behavior when making decisions about sports, determining ethical codes, governance between national institutions and international institutions and organizations. Conclusion: In this study, has been reached the results of the unity of sports that individuals or institutions do not spoil, the nature of sports is problematic, the advocacy of sportsmanship honestly and sincerely in sports, and the establishment of integrity by acting according to the original rules of sports by creating a safe, fair and inclusive environment for all participants, and establishing global cooperation in the international arena through governance.