Safiye Erol'un Ciğerdelen ve İsmail Şıhlı'nın Deli Kür romanlarının karşılaştırmalı söz dizimi incelenmesi comparative syntactic analysis of the novels 'Ciğerdelen' by Safiye Erol and 'Dali Kur'(stormy kur) by İsmayil Shikhli
- Tez No: 664193
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASU ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ciğerdelen, Deli Kür, söz dizimi, cümle, Ciğerdelen”, Dali Kur”, syntax, sentence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 286
Özet
Çalışmamız Safiye Erol`un Ciğerdelen ve İsmail Şıhlı`nın Deli Kür romanlarından hareketle Türkiye Türkçesi ve Azerbaycan Türkçesinin söz dizimi açısından karşılaştırılmasına dayanmaktadır. Birinci bölüm olan“giriş”bölümünü çalışma süresince yapılanlar, çalışmanın konu, amaç, kapsam, yöntem, kısıtlıklar, Deki Kür ve Ciğerdelen eserlerinin özeti, Deli Kür ve Ciğerdelen romanları hakkında, Safiye Erol ile İsmail Şıhlı hakkında, sözdizimi hakkında bilgi kapsamıştır. Ardından Safiye Erol ve İsamail Şıhlı tanıtılıp; edebi kişilikleri ve eserleri hakkında bilgi verilip Ciğerdelen ve Deli Kür hakkında açıklamalar yapılmıştır. İnceleme bölümünü kelime grupları ve cümle çeşitleri oluşturmaktadır. Kelime grupları incelenmiş, eserlerden örnekler seçilmiş, sonra Azerbaycan Türkçesi ileTürkiye Türkçesi karşılaştırılmıştır. Öncelikle, cümle ögeleri başlığı altında, yüklem, özne, nesne, yer tamlayıcısı ve zarf açıklığa kavuşturulmuştur. Bu bölümde Ciğerdelen ve Deli Kür`de bulunan kelime grupları ve cümle çeşitleri eserlerden alıntılar yapılarak gösterilmiştir. Daha sonra, cümlenin çeşitleri, anlamlarına göre, yapılarına göre, yüklemin yerine göre, yüklemin türüne göre alt başlıklarında incelenmiş, eserden örnekler seçilerek açıklanmıştır. Azerbaycan Türkçesi ileTürkiye Türkçesi karşılaştırılmıştır. Sonuç bölümünde ise elde edilen bulgular verilmiştir. Eserlerdeki kelime grupları ve en çok hangi kelime gruplarının kullanıldığı, eserdeki cümle çeşitleri ve en çok hangi cümle çeşitlerinin kullanıldığı gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our dissertation is designed on a syntactic comparison of Turkish and Azerbaijani, on the basis of the novels“Ciğerdelen”by Safiye Erol and“Dali Kur”by Ismayil Shikhli. The introduction section includes the purpose, topic, method, content, and limitations of the research; literature review, summaries of“Dali Kur”and“Ciğerdelen”; information on syntax, Safiye Erol, Ismayil Shikhli and their mentioned novels. Then Safiye Erol's and İsmail Shikhli's literary identities are discussed and explanations regarding“Dali Kur”and“Ciğerdelen”are made. The analysis section composed of phrase and sentence types. phrases were examined, samples have been selected from the novels, and then Azerbaijani and Turkish are compared with each other. Firstly, under the heading of sentence elements, the predicate, subject, direct object, indirect object and adverbial clauses are clarified. In this section, the phrases and sentence types in“Dali Kur”and“Ciğerdelen”are shown by quoting from the novels. Then, the sentence types were examined under the subheadings, according to their meanings, structures, the order of the predicate, the type of predicate, selected examples from the works were described, Azerbaijani and Turkish are compared with each other. The findings are presented in the conclusion section. The sentence types, the word groups, most frequently used sentence types and most frequently used word groups in the novels are specified.