Sosyal bilgiler öğretmenlerinin, ortaokul öğrencilerinin ve öğrenci velilerinin pandemi sürecindeki uzaktan eğitime ilişkin görüşleri
Views of social studies teachers, of middle school students and student parents about distance education during the pandemic process
  1. Tez No: 664198
  2. Yazar: GÖRKEM AKGÜL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ORAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal bilgiler, uzaktan eğitim, pandemi, Social studies, online education, pandemic
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, Uşak il merkezindeki ortaokullarda görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinin, ortaokul öğrencilerinin ve velilerin pandemi sürecindeki uzaktan eğitime ilişkin görüş ve düşüncelerini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Bu çalışmanın orijinal tarafı, 2020 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisi ile uzaktan eğitim faaliyetlerinin önem kazanması sebebiyle pandemi sürecindeki uzaktan eğitim konusunun araştırılmasının bilime katkı sağlayacağının düşünülmesi ve bu konunun güncel olmasıdır. Araştırmada nitel araştırma modellerinden fenomenoloji (olgubilim) modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Uşak ilinin merkezinde bulunan ortaokullarda görev yapan 15 sosyal bilgiler öğretmeni, 15 ortaokul öğrencisi ve 15 ortaokul öğrenci velisi oluşturmaktadır. Bu seçimde öğretmenlerin, ortaokul öğrencilerinin ve velilerin mülakat sorularına verebilecekleri yanıtlar göz önünde bulundurulmuştur. Araştırmada katılımcılara yarı yapılandırılmış mülakat formu uygulanmıştır. Mülakat formunun hazırlanmasında sosyal bilgiler alanında 3 uzman akademisyenin görüşüne başvurulmuştur. Uzman görüşüne başvurulmasındaki amaç, araştırmanın geçerlik ve güvenirliğini arttırmaktır. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamında Microsoft Word dosyasına aktarılarak metin haline getirilmiş ve kodlama metodu ile benzer veriler bir araya getirilerek içerik analizine tabi tutulmuştur. Kodlar tablolar şeklinde oluşturularak görsel olarak basitleştirilmiştir ve böylece kodların analizi de kolaylaşmıştır. Araştırmanın sonunda sosyal bilgiler öğretmenlerinin, ortaokul öğrencilerinin ve velilerin konuyla alakalı görüş, düşünce ve tutumları incelendiğinde; ortaokul öğrencilerinin uzaktan eğitime karşı biraz mesafeli oldukları gözlenmiştir. Öğrencilere bir tercih şansı verildiğinde yüz yüze eğitimi uzaktan eğitime göre daha fazla tercih ettikleri tespit edilmiştir. Öğrenciler yüz yüze eğitimin uzaktan eğitime kıyasla daha faydalı olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca öğrenciler pandemi sürecinde okul ortamını, arkadaşlarını ve öğretmenlerini özlediklerini dile getirmişlerdir. Araştırmanın sonucundaki analizler göz önünde bulundurulduğunda ortaokul öğrenci velilerinin ve sosyal bilgiler öğretmenlerinin verdikleri cevapların çeşitlilik gösterdiği saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğretmenlerin ve velilerin pandemi sürecindeki uzaktan eğitime ilişkin ifadeleri değerlendirildiğinde, bir fikir birliğine varamadıkları tespit edilmiştir. Sosyal bilgiler öğretmenlerinin, ortaokul öğrencilerinin ve velilerin pandemi sürecindeki uzaktan eğitime ilişkin kendilerine uygulanan mülakatlara verdikleri cevapların analizi tezin içerisinde oldukça detaylı yapılmıştır. Bu cevapların sonuçlarına da ayrıntılı bir şekilde sonuç bölümünde değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to find out the opinions and thoughts of social studies teachers working in secondary schools in the center of Uşak province, middle school students also their parents regarding online education during pandemic situation. What makes this study original is that because of the Covıd-19 outbreak influencing the whole world, online education activities came into prominence thus it is thought that this issue is so current and should be investigated to contribute to the science more. Phenomenology which is one of the qualitative research model is used in this research. The search group consist of 15 social studies teachers working in the center schools of Uşak province with their parents. İn this election the answers that teachers, secondary school students and their parents might give to the interview questions are taken into consideration. A semi-structured interview form was applied to the participants in this study. Three academicians being expert in the field of social studies are consulted during the preparation of the interview for. The purpose of consulting the expert one is too increase both the validity and reliability of the research. The data obtained in the research were transferred to the word file on the computer, texted as being subjected to content analysis by combining similar data via coding method. Codes are visually simplified by creating them into tables thus its analysis is facilitated. When social studies teachers, secondary school student also their parent's opinions and views regarding the issue where scrutinized it was observed that secondary school students stay away from online education. If students had a right to choose, it was determined that they would prefer face-to-face education to online education more. Pupils stated that face-to-face education is much more beneficial in comparison with online education. Moreover, students expressed that they missed school atmosphere, their friends and their teachers as well during pandemic. Considering the analysis as a result of the study, it was determined that there occurred various replies among social studies teachers and secondary school parents. It was determined that the teachers and parents who participated in the study could not came to a common consensus when their statements regarding online education during the pandemic process were evaluated. The analysis of the social science teachers secondary school students and their parents answer to the interviews which were applied to them regarding online education during the pandemic process was carried out in detail in the thesis. The results of the given answers are also discussed in detail in the conclusion section as well.