Lise kimya derslerinde probleme dayalı öğretim modelinin öğrenci başarıları ve tutumları üzerindeki etkinliğinin incelenmesi
Evaluation of the effectiveness of the problem based teaching model on the students' achievements and attitudes in high school chemistry courses
- Tez No: 664229
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GÜRSES
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tutum ölçeği, Akademik başarı, Probleme dayalı öğretim, Doğrudan öğretim, Atom ve periyodik sistem, Attitude scale, Academic achievement, Problem-based teaching, Direct teaching, Atom and periodic system
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Amaç: Bu çalışmada, lise 9. sınıf öğrencilerinin“Atom ve periyodik sistem”konusundaki akademik başarıları ve kimya dersine karşı tutumları açısından probleme dayalı öğrenme modeli ile mevcut öğretim yaklaşımlarının karşılaştırması amaçlanmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada 9. Sınıfların kimya derslerinde“ atom ve periyodik sistem”konusunun öğretimi için, deney grubunda probleme dayalı öğretim modeli esas alan etkinliklerle, kontrol grubunda ise doğrudan öğretim veya düzanlatım esaslı etkinlikler gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırmada yöntem olarak, deney ve kontrol gruplu yarı deneysel tasarım kullanılmıştır. Kontrol ve deney gruplarına ön test ve son test olarak“Atom ve periyodik sistem”konusu ile ilgili kavramsal başarı testi ve derse karşı tutum ölçeği uygulanmıştır. Ders uygulamaları, MEB yıllık planı da dikkate alınarak, 2019-2020 eğitim-öğretim yılının 1. döneminde 6 hafta süreyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, Kars Sarıkamış Şehit Binbaşı Bedir Karabıyık Anadolu Lisesi, 9. sınıfların A ve B şubelerinde okumakta olan toplam 68 öğrenci oluşturmaktadır. Bulgular: Akademik başarı ölçümü için ön ve son testlerden ve kimya dersine karşı tutum ölçeği uygulamalarından elde edilen nicel verilerin istatiksel analizinde bağımlı ve bağımsız t-testleri kullanılmıştır. Deney grubu ile kontrol grubu öğrencileri hem akademik başarıları hem de kimya dersine karşı tutumları kıyaslandığında, deney grubu lehine anlamlı bir fark oluşmuştur. Sonuçlar: İstatistiksel analiz sonuçları, uygulamalardan sonra kontrol grubundaki öğrencilere göre deney grubundaki öğrencilerin derse karşı tutum ve akademik başarılarının önemli ölçüde iyileşme sergilediği görülmüştür. Probleme dayalı öğretim modelinin uygulanması, öğrencilerin kimya dersleriyle ilgili akademik başarılarını ve kimyaya karşı tutumlarını iyileştirmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this study, it is aimed to compare the problem-based teaching model with the current teaching approaches in terms of the academic achievements of 9th grade high school students on“Atom and the periodic system”and their attitudes towards chemistry course. In this study, for the teaching of“atom and periodic system”in the chemistry courses of 9th grades, activities based on problem-based teaching model were carried out in the experimental group, and direct teaching or lecture-based activities were carried out in the control group. Method: Quasi-experimental design with experimental and control groups was used as a method in the study. A conceptual achievement test and an attitude scale towards the course on the subject of“Atom and periodic system”were applied to the control and experimental groups as pre-test and post-test. Course implementations were carried out for 6 weeks in the first semester of the 2019-2020 academic year, taking into account the annual plan of the Ministry of National Education. The study sample, consist of a total of 68 students attending the A and B branches of 9th grade of Kars, Sarıkamış Şehit Binbaşı Bedir Karabıyık Anatolian High School. Findings: Dependent and independent t-tests were used in the statistical analysis of the quantitative data obtained from pre and post tests for academic achievement measurement and fromattitude scale applications towards chemistry course. When the academic achievements and attitudes of the students in the experimental group and the control group were compared, there was a significant difference in favor of the experimental group. Conclusions: The statistical analysis results showed that after the applications, the attitude and academic achievement of the students in the experimental group improved significantly compared to the students in the control group. The application of the problem-based teaching model improves students' academic achievement and attitudes towards chemistry.