Burdur Müzesi'nde bulunan Anadolu Selçuklu Dönemi sikkeleri
Anatolian Seljuk Period coins in Burdur Museum
- Tez No: 664230
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNNUR AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sikke, Anadolu Selçuklu Dönemi, Burdur Müzesi, Coin, Anatolian Seljuk Period, Burdur Museum
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 344
Özet
Sikkeler, uygarlık tarihi boyunca ait olduğu devletin tarihine, dini inancına, sanat anlayışına, ekonomisine, sosyal ve kültürel hayatına dair bilgilere ışık tutan tarihi birer vesika niteliğinde olup, adına darp yapılan hükümdarın gücünü de göstermişlerdir. Sikke, devletlerin her döneminde iktidarın/hükümdarın maddi ve kültürel sembolü olma özelliği taşımıştır. Tarihi bir hazine olan sikkeler, aynı zamanda ihtiva ettikleri yazılar, motifler, darp edildikleri dönemin inanış biçimini, şekillerini ve üslubunu da yansıtırlar. Birçok bilgiyi ortaya çıkararak şahısların ve olayların aydınlatılmasında da önemli rol oynarlar. Burdur Müzesi'nde bulunan Anadolu Selçuklu Dönemi sikkelerini ele alan bu çalışmada, müzenin depo bölümünde muhafaza edilen İslamî sikkelerden sadece idarece izin verilen 2476 adet sikkeden 201 tanesi araştırma kapsamında incelenmiştir. Çalışmamızda Anadolu Selçuklu Dönemi örneklerinden II.İzzeddin Kılıç Arslan, Süleyman Şah, I. Gıyaseddin Keyhusrev, I.İzzeddin Keykavus, I. Alaeddin Keykubad, II. Gıyaseddin Keyhusrev, II. İzzeddin Keykavus, Üç Kardeşler, IV. Rükneddin Kılıç Arslan (2. Saltanat), III. Gıyaseddin Keyhusrev, II. Gıyaseddin Mesud dönemlerine ait sikke örnekleri bulunmaktadır. Çalışmamızda en erken tarihli sikke II.İzzeddin Kılıç Arslan Dönemi H.551-588 (M.1156-1192) dönemine aittir. Çalışmada kronolojik olarak ele alınan sikkelerin, fotoğrafları çekilmiş, ölçüleri alınmış, malzemeleri belirlenmiş, üzerlerinde mevcut yazılar da okunarak katalog kısmı tamamlanmıştır. Sonrasında elde edilen veriler, genel bir değerlendirme ile sonuçlandırılmıştır. Burdur Müzesi'nde bulunan Anadolu Selçuklu Dönemi sikkelerinin daha önce bilimsel açıdan incelenmemiş olması, bizi böyle bir çalışmaya yönlendirmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the hıstory of civilization, coins are historical documents that shed light on the history, religious belief sense of art artistic perspective, economy, social and cultural life, they also represented the power of the ruler for whom it was coined money. It has the characteristic of being the material and cultural symbol of the ruler and ruler in all periods of the states. The coin, which is a historical treasure, reflects the inscriptions, motifs, beliefs, forms and styles of the period in which they were minted. It plays an important role in illuminating events by revealing a lot of information. In this study that deals with the Anatolian Seljuk Period Coins in the Burdur Museum, 201 out of 2476 of Islamic coins, only permitted to examine by the administration and kept in the warehouse of the museum, were examined within the scope of the research. II.İzzeddin Kılıç Arslan, Süleyman Şah, I. Gıyaseddin Keyhusrev, I. İzzeddin Keykavus, I. Alaeddin Keykubad, II. Gıyaseddin Keyhusrev, II. İzzeddin Keykavus, Üç Kardeşler, IV. Rükneddin Kılıç Arslan (2. Saltanat), III. Gıyaseddin Keyhusrev, II. Gıyaseddin Mesud's periods of coins samples belong to Anatolian Seljuk Period in this research.As a result of the examination, the earliest dated coin in the study belongs to the time of II.İzzeddin Kılıç Arslan Dönemi H.551-588 (M.1156-1192). The coins, which are considered chronologically in the study, were photographed, measured, their materials were evaluated and the catalog part was completed by reading the writings on it. Then the obtained data reached a result with a general evaluation. The fact that the Anatolian Seljuk Period coins in the Burdur Museum had not been studied scientifically before led us to such a study.