Aziz Nikolas ve Demre Aziz Nikolas Kilisesi
St. Nicholas and Demre St. Nicholas Church
  1. Tez No: 664231
  2. Yazar: EMRE AKÇA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SALİHA ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Aziz Nikolas, Demre, Mucize, Noel Baba, Kilise, Saint Nicolas, Demre, Miracle, Santa Claus, Church
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde Hıristiyanlık'ta kutsal kişi olarak kabul edilen azizler yaşamışlardır. Bu azizlerden biri de çalışmamızın temel konusu olan Antalya/Demre bölgesinde yaşamış olan Aziz Nikolas'tır. Aziz Nikolas, modern ve popüler kültürde Santa Claus olarak bilinmesiyle birlikte özellikle Batı'da Noel Baba figürüyle resmedilip dini bir karakter olarak karşımıza çıkmaktadır. Aziz Nikolas, Myra'da piskoposluğu sırasında bölge halkına ve farklı bölgelerdeki insanlara gösterdiği mucizelerle yardımcı olmuş ve onların Hıristiyanlığa olan inançlarını kuvvetlendirmiştir. Onun gösterdiği mucizeler, yaşadığı bölgede ve Batı'da tanınmasında etkili olmuştur. Özellikle Ortodoks Kilisesi tarafından büyük azizlerden kabul edilmiştir. Batılı toplumlarda iyiliksever, yardımsever, çocukların sevgilisi olarak tanımlanan Noel Baba, pagan kültürünün etkisiyle Aziz Nikolas ile özdeşleştirilmiştir. Özellikle 20. ve 21. Yüzyılda değişen toplum dinamikleri ve ekonomik gayelerin etkisiyle Noel Baba toplumun tüketim aracı haline gelmiştir. Noel Baba tasvirlerinde anlatıldığı gibi kutuplarda yaşamamış, Akdeniz'in sıcak iklim bölgelerinde hayatını sürdürmüştür. Akdeniz'e kıyısı olan Antalya'nın Demre ilçesinde Aziz Nikolas adına 6. Yüzyılda bir kilise yapılmıştır. Demre Aziz Nikolas Kilisesi'nde bulunan tarihi eserler ve kilise duvarlarında bulunan tasvirler mimari açıdan kilisenin özgünlüğünü göstermektedir. Ayrıca Ortodoks Hıristiyanlar, Demre Aziz Nikolas Kilisesi'ni hac merkezi olarak kabul etmektedirler. Demre Aziz Nikolas Kilisesi'nin hac merkezi olması başta ülke turizmi olmak üzere kilisenin bulunduğu bölgeye sosyal, ekonomik, kültürel katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The saints who are considered as holy persons in Christianity lived in various regions of Anatolia. One of these saints is Nicolas who is basic subject of our studying and he lived in Demre region of Antalya. He appears in front of us as a religious character portrayed as Santa Claus figure especially in west. Saint Nicolas helped local people and the people in different regions with his miracles that he showed and strengthen their belief in Christianity. His miracles he showed , they have been effective in his being recognized. Especially, he is accepted from the great saints by Orthodox Church . In western societies, Santa Claus who is described as benevolent, helpful and lover of children has been identified with Saint Nicolas by the influence of pagan culture. Especially in 20th and 21 st century, by the changing society dynamics and the influence of economic purposes, Santa Claus has become the consumption tool of the society. As he described he didn't live at the poles , he lived in hot climate regions of the Mediterranean. A church was built in the name of Saint Nicolas in Demre town of Antalya, which has a coast to Mediterranean. Historical artifacts in the Saint Nicolas Church and depictions on the church wall show it's originality architecturally. Orthodox Christians accept Demre Saint Nicolas Church as a pilgrimage center. The church's being a center of pilgrimage has contributed to the area where the church is located especially tourism, economically, socially and culturally.