Hac turizmine katılan Alman ve Rus turistlerin motivasyonları: Myra üzerine bir araştırma
German and Russian tourists' motivations who join in pilgrimage tourism: A research on Myra
- Tez No: 363382
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHİR ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: inanç turizmi, hac turizmi, motivasyon, Aziz Nicholas, Myra, Religious tourism, pilgrimage tourism, motivation, St. Nicholas, Myra
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Yüzyıllar önce başlamış ve belirli amaçlar dâhilinde yapılan geziler, günümüzde bir turizm hareketi olarak sosyal ve ekonomik bir olguya dönüşmüştür. Seyahat nedenlerine bakıldığında tatil yapma isteği ve iş amaçlı geziler ile birlikte dinsel öğelerin de önemli olduğu görülmektedir. Çalışmanın uygulama sahası olan Demre, ulusal ve uluslararası turizm hareketleri açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Özellikle Hıristiyanlık ve önceki dönemlere ait dini kült alanlarının yaygın olması buraya yapılan ziyaretlerin formunu değiştirmektedir. Çalışmanın birinci bölümünde din kavramının tanımı yapılarak turizm ile bağlantısı irdelenmiştir. Birinci bölümde aynı zamanda inanç turizmi, bu turizm türüne katılma nedenleri, inanç turizminin özel bir kolu olan hac turizminin tanımı ve kapsamı, turist ile hacı arasındaki ilişki, bu turizmin dünya ve Türkiye üzerindeki örnekleri verilmiştir. İkinci bölümde bu çalışmanın temel konusu olan motivasyonun tanımı yapılarak, turizm alanında motivasyon konusu irdelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde uygulama sahası olan Demre (Myra) üzerine genel bilgilere, Demre'nin turizm potansiyeline, Aziz Nikolas Kilisesi hakkında tarihi bilgilere ve Aziz Nikolas'ın hayatına değinilmiştir. Son bölümde araştırma yöntemine sonuçlarına ve elde edilen sonuçlardan yola çıkarak ileriki çalışmalara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The trips, which started centuries ago and had done within specific purposes, has evolved into a social and economic phenomenon as a tourism today. When looking to the reason for the desire to travel and business trips and vacations with the religious elements that also reveals important place for journeys. Demre, which is the field of the study, has considerable potential in terms of national and international tourism movements. Especially having been common in divine areas that belong to Christianity and the previous periods is changing the form of visits made here. In the first part of the study the definition of religion, connection with religious tourism, also the reason of joining to this kind of tourism, the definition of pilgrimage tourism which is a sub branch of religious tourism, relationship with tourist and pilgrim and the examples of this tourism on world and Türkiye have been given. In the second part of the study the definition of main scope motivation has done and discussed the field of tourism motivation . In the third part of the study, it has been pointed out general information of Demre where is the main field of study, tourism potential, historical information about the life of St. Nicholas and Church. In the last section, the research method , analysis, findings and conclusions and recommendations are given.