Türkçe öğretim programında işbirlikli öğretim yönteminin akademik başarıya, öğrenme motivasyonuna, tutum ve kalıcılığa etkisi
The effect of cooperative teaching method on academic achievement, learning motivation, attitude and permanent in Turkish teaching program
  1. Tez No: 664234
  2. Yazar: AYSEL ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ OSMAN ENGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: işbirlikli öğretim, Türkçe dersi, öğrenme motivasyonu, tutum, kalıcılık, cooperative teaching, Turkish lesson, learning motivation, attitude, permanence
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 423
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; 7. sınıf Türkçe Dersi Öğretim Programı'nda kullanılan İşbirlikli Öğretim Yönteminin; Birleştirilmiş İşbirlikli Okuma ve Kompozisyon (BİOK), Öğrenci Takımları Başarı Bölümleri (ÖTBB) ve Jigsaw II tekniklerinin öğrencilerin akademik başarıları, Türkçe dersine yönelik öğrenme motivasyonları, tutumları ve öğrenme kalıcılıkları üzerindeki etkisini belirlemek; kullanılan işbirlikli öğretim tekniklerine ilişkin olarak öğretmen ve öğrencilerin görüşlerini tespit etmektir. Yöntem: Bu çalışmada; nicel ve nitel araştırma desenlerinin birlikte kullanıldığı karma yöntem araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın nicel verileri ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desen; nitelverileri ise görüşme ve gözlem tekniği ile elde edilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu ortaokul 7. sınıf düzeyinde öğrenim gören 83 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırma üç deney bir kontrol grubu ile yürütülmüştür. DB grubunda BİOK tekniği, DÖ grubunda ÖTBB tekniği, DJ grubunda Jigsaw II tekniği, KM grubunda mevcut öğrenme yöntemi uygulanmıştır. Araştırmanı verileri, Akademik Başarı Testi, Modül Testler, Türkçe Dersine Yönelik Motivasyon Ölçeği, Türkçe Dersine Yönelik Tutum Ölçeği, Görüşme ve Gözlem Formları, Özdeğerlendirme Formu ile toplanmıştır kullanılmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, ANOVA, bağımlı gruplar t testi, içerik çözümleme, frekans ve yüzde analizleri uygulanmıştır. Bulgular: Nicel sonuçlara göre araştırma grupları arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Öğrencilerin akademik başarıları, öğrenme motivasyon, tutum ve kalıcılık puanlarının DB, DÖ, DJ ile KM grupları arasında deney grupları lehine olmak üzere istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Nitel bulgulara göre; işbirlikli tekniklerin kullanılmasına ilişkin olarak genel olarak olumlu olduğu ancak problem yaşanan durumların da var olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Türkçe dersinde işbirlikli öğretim tekniklerinin kullanılmasının deney grubu öğrencilerinin akademik başarı, öğrenme motivasyon, tutumlarını, öğreme kalıcılıklarını olumlu etkilediği belirlenmiştir. Nitel bulgularda; işbirlikli öğretim tekniklerinin öğrencilerin akademik başarıları, öğrenmeleri, iletişimleri ve derse aktif katılımları üzerinde olumlu etkisinin bulunduğu ancak grup çalışmalarında bazı olumsuz durumların da ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is; determining the effects of the Cooperative Teaching Method's Cooperative Integrated Reading and Composition (CIRC), Student Team Achievement Departments (STAD) and Jigsaw II techniques used in the 7th grade Turkish Course Curriculum on students' academic achievement, learning motivation, attitudes and learning retention towards Turkish course; to determine the opinions of teachers and students regarding the cooperative teaching techniques used. Method: In this study; mixed method research design, in which quantitative and qualitative research designs were used together, was used. The quantitative data of the study are pre-test-post-test control group quasi-experimental design; qualitative data were obtained by interview and observation technique. The study group of the research consists of 83 7th grade middle school students. The research was conducted with three experiments and a control group. The research was conducted with three experiments and a control group. The CIRC technique in the DB group, the STAD technique in the DÖ group, the Jigsaw II technique in the DJ group, and the current learning method in the KM group were used. In order to collect data, Academic Achievement Test, Module Tests, Motivation Scale for Turkish Lessons, Attitude Scale for Turkish Lessons, Interview and Observation Forms, Self-Assessment Form were used. Descriptive statistics, ANOVA, dependent groups t test, content analysis, frequency and percentage analysis were used to analyze the data. Results: According to the quantitative results, a significant difference was found between the study groups. It was determined that the students' academic achievement, learning motivation, attitude and permanence scores differed statistically significantly among the DB, TO, DJ and KM groups in favor of the experimental groups. According to the qualitative findings; it has been determined that the use of cooperative techniques is generally positive, but there are also situations where problems occur. Conclusion: It was determined that the use of cooperative teaching techniques in Turkish lessons positively affected the academic achievement, attitudes and learning motivation, of the experimental group students. In qualitative findings; it has been determined that cooperative teaching techniques have a positive effect on students' academic achievement, learning, communication and active participation in the lesson, but some negative situations also arise in group work.