İşbirlikli öğrenme yönteminin 10. sınıf coğrafya dersinde başarıya, tutuma ve motivasyona etkileri
Effects of cooperative learning method on the achievement, attitude and motivation at 10th grade geography course
  1. Tez No: 228418
  2. Yazar: FATİH AYDIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ ESER ÜNALDI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İşbirlikli Öğrenme Yöntemi, Coğrafya Öğretimi, Akademik Başarı, Tutum, Motivasyon, Cooperative Learning Method, Geography Education, Academic Achievement, Attitude, Motivation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bölümü
  12. Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
Bu araştırmada, ortaöğretim 10. sınıf Coğrafya dersindeki ?Türkiye'nin Toprak, Su ve Bitki Varlığı? bölümünün öğretiminde İşbirlikli Öğrenme Yönteminin ve Öğretmen Merkezli Öğretimin; öğrencilerin akademik başarıları, coğrafya dersine yönelik tutumları ve motivasyonları üzerine etkileri incelenmiştir. Ayrıca deney grubundaki öğrencilerin işbirlikli öğrenme uygulamaları hakkındaki düşünceleri incelenmiştir.Bu araştırmaya, 2006 ? 2007 öğretim yılının ikinci yarıyılında, Ankara Abidinpaşa Lisesinde öğrenim gören 10. sınıf öğrencilerinden toplam 82 öğrenci katılmıştır. Araştırmada kontrol gruplu öntest? sontest deneysel araştırma modeli uygulanmıştır. Araştırmada deney grubuna İşbirlikli Öğrenme Yöntemi, kontrol grubuna ise Öğretmen Merkezli Öğretim uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, ?Başarı Testi?, ?Tutum Ölçeği? ve ?Motivasyon Ölçeği? öntest?sontest olarak uygulanmış, öğrenci görüşlerini belirlemek için ise açık uçlu sorular sorulmuştur. Verilerin analizi SPSS 15 paket programından yararlanılarak yapılmış ve analizlerde anlamlılık düzeyi olarak 0.05 dikkate alınmıştır. Ayrıca işbirlikli öğrenme uygulamaları hakkındaki öğrenci görüşleri belli başlıklar altında toplanarak frekans ve yüzde değerleri sunulmuştur.Araştırmanın sonucunda işbirlikli öğrenme yönteminin uygulandığı deney grubu öğrencileri ile öğretmen merkezli öğretimin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin başarı, tutum ve motivasyon puanları arasında deney grubu lehine anlamlı farklılık ortaya çıkmıştır. Araştırmanın nitel bölümünün sonucunda deney grubu öğrencilerinin işbirlikli öğrenme yöntemini sevdiklerini, bu yöntemle dersi daha iyi öğrendiklerini, arkadaşlarıyla ilişkilerinde olumlu gelişmeler olduğunu ve bir takım sosyal beceriler kazandıklarını belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In the current study, effects of cooperative learning and teacher ? centered education on the students? academic achievement, attitude toward geography course and motivation of 10th grade geography class students were investigated on ?Earth, water and plant reserves of Turkey? topic. Additionally, views of students participated at experimental condition on cooperative learning applications were examined.Participants in this study were consisted of eighty-two 10th graders from Abidinpaşa High School at the second term of 2006 ? 2007 academic year. In the study, pretest ? posttest model with control group experimental design was used. In the research, cooperative learning method was conducted to the experimental condition and teacher ? centered education was applied to the control condition. To collect data, ?Achievement Scale?, ?Attitude Scale?, and ?Motivation Scale? were filled out at pretest and posttest conditions, and in order to assess views of students open ? ended questions were asked. Data were analyzed by using SPSS 15 package program and 0.05 significance level was accepted at analyses. Furthermore, frequencies and percentile values were presented by clustering students? views about cooperative learning applications in certain groups.Results revealed that participants in cooperative learning condition significantly outperformed participants in teacher ? centered education on academic achievement, attitudes, and motivations. According to the results of the qualitative section of the study, participants reported that they liked cooperative learning more, they learned more with this approach, they had positive developments on peer relations, and they attained some social skills.