Kambiyo senetlerinde rehin cirosu
Pledge endorsement in the bills of exchange
  1. Tez No: 664277
  2. Yazar: HAKAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ciro, Kambiyo Senetleri, Rehin, Rehin Cirosu, Endorsement, Bill of Exchanges, Pledge, Pledge Endorsement
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 464
Özet
Rehin cirosu, öğreti ve uygulamadaki önemine rağmen kapsamlı bir şekilde inceleme konusu yapılmamıştır. Rehin cirosu, kanunî dayanağını 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 689. Maddesinden almaktadır. Bunun yanında farklı kanunî düzenlemelerde de cironun rehin amacıyla kullanılması hususu düzenlenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde kambiyo senedi kavramı ile kambiyo senetlerinin devir ve iktisap yolları genel hatlarıyla açıklanmıştır. İkinci bölümde rehin cirosu, hak ve alacak üzerinde rehin başlığı altında incelenmiş ve kambiyo senedinin rehin cirosu ile rehnedilmesi ile hak ve alacak üzerinde rehin hakkının kurulması ilişkilendirilmiştir. Devamında rehin cirosunun türleri, rehin cirosunda özellik gösteren durumlar ve rehin cirosunun hükümleri incelenmiş; bu kapsamda beyaz ciro yolu ile rehin cirosunun yapılıp yapılamayacağı, rehin cirosunda teminat işlevinin bulunup bulunmadığı, çekte rehin cirosunun mümkün olup olmadığı hususlarında ayrıntılı değerlendirmeler yapılmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise; rehin cirosunu sona erdiren sebeplere ayrı ayrı yer verilmiş ve rehin cirosunun sona ermesinin sonuçları değerlendirilmiştir. Çalışmada, incelenen konularla ilgili doktrin görüşü ve yargı uygulamalarına geniş ölçüde yer verilmiş ve tartışmalı konularda şahsi kanaatlerimizin dile getirilmesine özen gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Pledge endorsement has not been thoroughly studied, despite its importance in doctrine and practice. Statutory basis of pledge endorsement is Article 689 of the Turkish Commercial Code No. 6102. The use of endorsement for the purpose of pledge is also regulated. In Chapter 1, the concept of bills of exchange and it's assignation and acquisition types are explained in general. In Chapter 2 pledge endorsement is analyzed under the head of pledge on claims. Put in pledge of claims is also affiliated with pledge of the bills of exchange. Subsequently the types of the pledge endorsement, it's different features and the provisions of the pledge endorsement are examined. Within this context the following topics are evaluated: Whether the pledge endorsement can be done by blank endorsement or not, whether there is a guarantee function in the pledge endorsement or not, whether the pledge endorsement can be used on a check or not. In Chapter 3, dissolving reasons of the pledge endorsement and it's consequences are examined. In this study the doctrinal views and trial practice are discussed extensively. In addition it is attended to express personal opinion on controversial matters.