Perianal cerrahide bupivakain ve bupivakain +fentanil ile spinal anestezinin karşılaştırılması
Comparison of spi̇nal anestesia of bupivacain and bupivacainand fentanil in perianal surgery
- Tez No: 664303
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN UZMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Bupivakain, fentanil, spinal anestezi, perinal cerrahi, Bupivacaine, fentanyl, spinal anesthesia, perinal surgery
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ticaret Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 32
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı perianal cerrahi için spinal anestezi uygulanan hastada, lokal anastezik dozunun azaltılması ve fentanil ilavesinin etkilerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2020 ile Aralık 2020 arasında genel cerrahi kliniğine başvuran spinal anestezi altında perianal cerrahi uygulanacak hastalar, dahil edilme ve dışlanma kriterleri dikkate alınarak, her iki grupta da 30 hasta olacak şekilde toplam 60 hasta çalışmaya dahil edildi. Spinal anestezi için BF Grubuna 5 mg bupivakain ve 25 µg fentanil; B Grubuna ise 7.5 mg bupivakain intratekal olarak uygulandı. Perioperatif ve postoperatif hemodinamik bulgular (SAB, DAB, OAB, SpO2), duyusal ve motor blok durumu kaydedildi. Duyusal blok pin‐prick testi kullanılarak, motor blok Bromage skalası kullanılarak değerlendirildi. Operasyon sonrası hasta ve cerrah memnuniyeti de değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 60 hastanın tüm verileri analiz edildi ve karşılaştırıldı. Gruplar arasında demografik veriler (yaş, cinsiyet, ASA, vücut kitle indeksi, operasyon süresi) açısından istatiksel olarak anlamlı fark yoktu. Vital bulgular, komplikasyon sıklığı, hasta ve cerrah memnuniyetleri bakımından anlamlı bir fark yoktu. Duyusal bloğun S1 seviyesine ve maksimum blok seviyesine ulaşma süreleri bakımından iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (sırasıyla p=0.853, p=0.196) Duyusal blok gelişen dermatom sayısı BF grubunda anlamlı olarak daha azdı (p=0.007). Motor blok oluşma sıklığı ve seviyesinin BF grubunda anlamlı olarak daha düşük olduğunu gözlemledik (p=0.008). Sonuç: Perianal cerrahi uygulanacak hastalarda spinal anestezi için bupivakain dozunun 7.5 mg'dan 5 mg'a azaltılarak 25 µg fentanil eklenmesinin yan etki sıklığında artışa neden olmaksızın motor blok oluşumunda azalma sağladığını bulduk.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to investigate the effects of decreasing the local anesthetic dose and fentanyl supplementation in a patient undergoing spinal anesthesia for perianal surgery. Materials and Methods: Patients who apply to the general surgery clinic between June 2020 and December 2020 under spinal anesthesia will undergo perianal surgery, considering the inclusion and exclusion criteria, a total of 60 patients, including 30 patients in both groups, were included in the study. For spinal anesthesia, BF Group received 5 mg bupivacaine and 25 µg fentanyl; In Group B, 7.5 mg of bupivacaine was administered intrathecally. Perioperative and postoperative hemodynamic findings (SAB, DAB, MAP, SpO2), sensory and motor block status were recorded. Sensory block was evaluated using pin ‐ prick test and motor block using Bromage scale. Postoperative patient and surgeon satisfaction was also evaluated. Results: All data of 60 patients included in the study were analyzed and compared. There was no statistically significant difference between the groups in terms of demographic data (age, gender, ASA, body mass index, operation time). There was no significant difference in terms of vital signs, frequency of complications, and patient and surgeon satisfaction. There was no significant difference between the two groups in terms of the time for sensory block to reach the S1 level and the maximum block level (p = 0.853, p = 0.196, respectively). We observed that the frequency and level of motor block formation were significantly lower in the CP group (p = 0.008). Conclusion: We found that decreasing the bupivacaine dose from 7.5 mg to 5 mg and adding 25 µg fentanyl for spinal anesthesia in patients undergoing perianal surgery provided a reduction in the formation of motor block without increasing the frequency of side effects.