Transformation of a R2R3-MYB gene in potato against biotic stress
R2R3-MYB geninin biyotik streslere karşı patatese transformasyonu
- Tez No: 664401
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALLAH BAKHSH
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Genetik, Ziraat, Biotechnology, Genetics, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Artırılmış gen ifadesi, biyotik stres, genetik transformasyon, kültür bitkileri, MYB108, MYB Transkripsiyon Faktörleri, patates, R2R3-MYB108, verim, Biotic stress, fungal diseases, genetic transformation, MYB Transcription Factors, MYB108, overexpression, pathogen, potato, resistance, yield
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Genetik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Patates, besin yetersizliği ve açlığı önlemeye aday bir kültür bitkisidir. Hassas yapısı sebebiyle çok sayıda biyotik ve abiyotik probleme maruz kalır. Biyotik stres faktörleri çeşitli hastalıklara ve şiddetli verim kaybına yol açar. Bakteriyel ve fungus kaynaklı hastalıklarla mücadele zor ve masraflı bir süreçtir. Hastalıklara dayanıklı patates çeşidi üretme ihtiyacı vardır. Transkripsiyon faktörleri, stress koşullarında gen ifade seviyelerini değiştirerek savunma mekanizmasında önemli rol oynar. R2R3 Transkripsiyon Faktörü ailesinden olan MYB108 geni Aşırı Duyarlı Tepki ve fungus stresine karşı dayanıklılıkta rol oynar. Bu çalışma, patojenlere karşı dayanıklılık geliştirmek için MYB108 geninin ifadesinin biotik streslere karşı artılması üzerine tasarlanmıştır. CamV 35S promotörü kontrolündeki MYB108 genine sahip bitki ekspresyon vektörü pCambia1301'i içeren EHA105 Agrobakteri çeşidi Desiree çeşit patatesin boğum, boğum arası ve yapraklarını transform etmek üzere kullanılmıştır. Yapılan analizler MYB108 geni ifadesinin arttığını göstermiştir. Bu sonuçların, MYB108 transkripsiyon faktörü aracılığıyla patateslerin biyotik stresine karşı direnci artırma çabalarına potansiyel olarak katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Potato is an important tuberous crop that prevent hunger and malnutrition. Because of its delicate nature, it faces lots of biotic and abiotic problems. Biotic stress factors cause various diseases and severe yield losses. Managements of the bacterial and fungal diseases are hard and costly process. There is need to develop disease resistant potato cultivars. Plants developed defence mechanisms against various stresses. Transcription factors play important role in defence mechanism by managing gene expression levels in stress conditions. MYB108 is one of the R2R3-MYB Transcription Factors related with hypersensitive cell death and response to fungus infection but there is no study about this gene in potato. For this reason, MYB108 gene was overexpressed in potato to evaluate its effect against biotic stresses. Agrobacterium strain EHA105 harbouring pCambia1301 vector containing MYB108 gene under the control of constitutive promoter (CamV 35S) was used to transform leaf, nodal, and internodal explants of potato cultivar Desiree. Results indicated the MYB108 gene expression was increased in potato. These results are expected to potentially contribute to the efforts to increase resistance against biotic stress of potatoes through the MYB108 transcription factor.