İbn Rüşd'ün Bidâyetü'l-Müctehid adlı eserinin oruç kitabında yer alan hadislerin muhtelifü'l-hadîs açısından değerlendirilmesi
The evaluation of the hadiths in the book of Fasting in the work Bidayatu'l-Mujtahid by Ibn Rushd in terms of muhtalifu'l-hadis
- Tez No: 664445
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KUZUDİŞLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Bidâyetü'l-müctehid, İbn Rüşd, Muhtelifü'l-hadîs, Oruç, Teâruz, Hadith, Ibn Rushd, Bidayatu'l-mujtahid, Muhtalifu'l-hadis, Fasting, Opposition
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada, İbn Rüşd'ün Bidâyetü'l-müctehid ve nihâyetü'l-müktesid adlı eserinin oruç kitabında yer alan hadisler Muhtelifü'l-hadîs açısından inceleme konusu yapılmıştır. Bu çerçevede on yedi farklı mesele ele alınmıştır. İbn Rüşd'ün söz konusu meselelerle ilgili birbirine zıt manada getirmiş olduğu rivayetler ve bu rivayetlerle ilgili vermiş olduğu bilgiler değerlendirilmiştir. Rivayetler incelenirken, temel hadis kaynakları, hadis şerh eserleri ve müdellel (delillendirilmiş) fıkıh eserleri kaynak olarak kullanılmıştır. Tez çalışmamızda nitel araştırma yöntemleri kullanılmış olup muhtelifü'l-hadîs kapsamına giren hadisler tespit edilmiştir. Sonrasında ilgili hadisler, dökümantasyon yöntemiyle kayıt altına alınmıştır. Elde edilen veriler analiz yöntemiyle incelenerek bir sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the work, the hadiths whıch are in the book of Fasting ın the work Bidayatu'l-Mujtahid wa Nihayatu'l-Muqtasıd by Ibn Rushd have been made subject of the examination in terms of Muhtalifu'l-hadis. On this subject seventeen different issues have been handled. The narrative about the issues made by Ibn Rushd and information related to the narrative were evaluated. While examining the narratives, basic hadith sources, hadith commentery works, proven works of fiqh were used as soruce. In our thesis, qualitative research methods have been used. The hadiths in terms of Muhtalifu'l-hadis have been determined. Later on related hadiths have been recorded using documentation method. The data have been examined using analysis method and have been tried to reach the result.