Suriyeli mültecilerde travmatik yaşantılarla yalnızlık, umutsuzluk ve intihar davranışı arasındaki ilişki
The relationship between traumatic experiences, loneliness, hopelessness and suicidal behavior in Syrian refugees
  1. Tez No: 664447
  2. Yazar: ZEYNEP KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİYE NESRİN DİLBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Suriyeli Mülteci, Travmatik Yaşantı, Yalnızlık, Umutsuzluk, İntihar Davranışı, Syrian Refugee, Traumatic Experiences, Loneliness, Hopelessness, Suicidal Behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışma, Suriyeli mültecilerin yaşadıkları travmatik olaylar ile yalnızlık, umutsuzluk ve intihar davranışları arasındaki ilişkiyi incelemeyi hedeflemiştir. Araştırma kapsamında İstanbul'da bulunan Mülteciler Derneği'ne başvuran 100 Suriyeli mülteci gönüllülük esasına dayanarak araştırmaya dahil edilmiştir. Sosyo demografik bilgi formu, Harvard Travma Envanteri, Beck Umutsuzluk Ölçeği, Beck İntihar Düşüncesi Ölçeği ve UCLA Yalnızlık Ölçeği araştırmada kullanılan ölçeklerdir. Tüm ölçeklerin Arapça uygulanmıştır ve Arapça geçerlilik güvenilirlikleri bulunmaktadır. Araştırmada katılımcıların demografik özelliklerinin travmatik yaşantılar, umutsuzluk, yalnızlık ve intihar davranışı açısından gösterdiği değişiklikler de incelenmiştir. Araştırmanın amaçlarına uygun olarak toplanan veriler SPSS v.21 programı ile istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Analizlerde Kruskal Wallis, Mann Whitney U testi, Spearman korelasyon analizi ve t testi ile çalışılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre travmatik yaşantılar ile katılımcıların cinsiyeti yaşı, anne ve babanın yaşı, medeni durumu, birlikte yaşadıkları kişiler arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. İntihar davranışı ile yalnızca katılımcılarının annelerinin yaşları arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yalnızlık düzeyleri ile medeni durum ve anne baba yaşı birbirleriyle anlamlı şekilde ilişkilidir. Umutsuzluk seviyesi ile hiçbir demografik özellik anlamlı bir ilişki göstermemiştir. Tüm ölçekler ikili olarak karşılaştırıldığında birbirleriyle anlamlı olarak pozitif yönde bir ilişki tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the relationship between the traumatic events experienced by Syrian refugees and loneliness, hopelessness and suicidal behaviors. 100 Syrian refugees who applied to the Refugees Association in Istanbul were included in the study on a voluntary basis. Socio-demographic information form, Harvard Trauma Questionnaire, Beck Hopelessness Scale, Beck Suicidal Ideation Scale and UCLA Loneliness Scale were used in the research. All scales were applied in Arabic and they all have validity reliability in Arabic language. In this study, the demographic characteristics of the participants also were examined in terms of traumatic experiences, hopelessness, loneliness and suicidal behavior. The data had been used in SPSS 21.0 for statistical analysis. Kruskal Wallis, Mann Whitney U test, Spearman correlation analysis and t test were used in the analysis. According to the findings of the study, a significant relationship was found between traumatic experiences and the gender and age of the participants, the age of the parents, marital status and the people they live with. A significant negative correlation was found between suicidal behavior and the mothers' ages only. Loneliness levels and marital status, parent's ages were significantly correlated. There was no significant relationship between the level of hopelessness and demographic characteristics. When all scales were compared in pairs, there was a significant positive relationship with each other.