Genel özyeterlilik ile benliğin ayrımlaşması ve kişilik özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between general self-efficacy and self-distinction and personality traits
  1. Tez No: 664551
  2. Yazar: SÜMEYRA AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benlik Ayrımlaşması, Kişilik özellikleri, Genel Öz yeterlilik, Self Discrimination, Personality traits, General Self-efficacy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu araştırmanın amacı Genel Öz Yeterlilik ile Benliğin Ayrımlaşması ve Kişilik Özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma, katılımcıların sosyo- demografik özellikleri, Genel Öz Yeterlilik ile Benliğin Ayrımlaşması ve Kişilik Özellikleri arasındaki ilişki düzeyini incelemek amacıyla ilişkisel tarama modeliyle yapılmıştır. Araştırma sosyo-demografik özellikler açısından, cinsiyet, medeni durum, çalışılan sektör, çalışma durumu, gelir düzeyi ve anne-baba tutumları değişkenlerini kapsamaktadır. Araştırmanın katılımcılarını, 218'i erkek ve 277'si kadın olmak üzere toplam 495 kişi oluşturmaktadır. Bu araştırma kapsamında 495 kişiye“Kişisel Bilgi Formu”,“On Maddeli Kişilik Ölçeği”,“Öz Yeterlilik Ölçeği”ve“Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmada Genel Öz Yeterlilik ile Benliğin Ayrımlaşması ve Kişilik Özellikleri arasındaki ilişkinin ne düzeyde olduğunun belirlenebilmesi amacıyla elde edilen veriler SPSS-21 (Statistical Package for Social Sciences) programı kullanılarak analiz edilmiştir. Değişkenler arasındaki farklılıkları ortaya koyabilmek için t-testi, ikiden fazla değişken gruplarının karşılaştırılmasında tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Araştırmanın birinci alt probleminde, genel öz yeterlilik ile benliğin ayrımlaşması ve kişilik özellikleri arasındaki ilişki incelenmiş ve değişkenler arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırma sonunda yapılan veri analizlerinden elde edilen cinsiyet değişkeni bulgularına göre, erkeklerin genel öz yeterlilik düzeylerinin, kadınların genel öz yeterlik düzeylerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Diğer bir değişken olan çalışma durumu değişkenine göre, çalışanların çaba ve direnç düzeylerinin çalışmayanların çaba ve direnç düzeylerinden daha yüksek olduğu görülmektedir. Diğer değişkenlerden olan çalışılan sektör değişkenine göre, kamu çalışanlarının çaba ve direnç düzeylerinin, özel sektör çalışanlarının çaba ve direnç düzeylerinden daha düşük olduğu görülmüştür. Gelir durumuna göre de istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmektedir. Bulgulara göre gelir durumu iyi düzeyde olanların öz yeterlilikleri daha yüksek olduğu görülmektedir. Araştırmada ayrıca genel öz yeterliğin yordanması amaçlanmış ve sonuç anlamlı bulunmuştur. Genel Öz Yeterlilik, Duygusal Dengelilik Faktörünü, Dışadönüklük Faktörünü, Benliğin Ayrımlaşmasının alt boyutlarından, Ben Pozisyonu Alma alt boyutunu, Başkalarına Bağımlılık alt boyutunu ve Duygusal Kopma alt boyutunu istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to investigate the relationship between General Self- Efficacy and Self-Discrimination and Personality Traits. The research was carried out with a relational screening model to examine the level of relationship between the participants' socio-demographic characteristics, General Self-Efficacy and Self- Discrimination and Personality Traits. The research covers the variables of gender, marital status, working sector, employment status, income level and parental attitudes in terms of socio-demographic characteristics. The participants of the research are 495 people, of which 218 are males and 277 are females. Within the scope of this research,“Personal Information Form”,“Ten-Article Personality Scale”,“Self-Efficacy Scale”and“Self-Discrimination Scale”was applied to 495 people. In the study, the data obtained were analyzed using the SPSS-21 (Statistical Package for Social Sciences) program in order to determine the level of relationship between General Self-Efficacy and Self-Discrimination and Personality Traits. In order to reveal the differences between variables, t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used to compare more than two variable groups. In the first sub-problem of the study, the relationship between general self-efficacy and self-differentiation and personality traits were examined and a statistically significant relationship was found between the variables. According to the findings of the gender variable obtained from the data analysis conducted at the end of the study, it is seen that the general self-efficacy levels of men are higher than the general self- efficacy levels of women. According to another variable, the employment status variable, it is seen that the effort and resistance levels of the employees are higher than those of the non-employed. According to the sector variable studied, which is one of the other variables, the level of effort and resistance of public employees is lower than that of private sector employees. There is also a statistically significant difference according to income status. According to the findings, it is seen that those with good income have higher self-efficacy. The study also aimed to predict general self-efficacy and the result was found significant. General Self-Efficacy statistically significantly predicts the Emotional Balancing Factor, the Extraversion Factor, the subdimensions of the Self-Discrimination sub-dimension, the I Position Position sub-dimension, the Dependency to others subdimension and the Emotional Breakdown sub-dimension.