Tiroid cerrahisi yapılan hastalarda tiroid hormon düzeyi ve irisin düzeyinin ilişkisi
The relationship of thyroid hormone level and irisin level in patients with thyroid surgery
  1. Tez No: 664570
  2. Yazar: NESİME İNCİ ERYILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL ZİHNİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İrisin, Tiroid, TSH, Total Tiroidektomi, İrisin, Thyroid, TSH, Total Thyroidectomy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Tiroid bezi trakeanın ön tarafında iki lobu ve isthmusu olan bazen piramidal lobunda eşlik ettiği endokrin bir bezdir. Tiroid bezinden salgılanan T3, T4 ve TSH metabolizma üzerine etkili hormonlardır. Tiroid hastalıklarında bu hormonların seviyeleri değişir. İrisin temel olarak iskelet kasından salgılanan metabolizmayı ve termogenezi düzenlediği düşünülen bir hormondur. Son yıllarda irisin ve metabolizma üzerine etkili çalışmalar artmaktadır. Çalışmamızda tiroid cerrahisi geçiren hastalarda 0.ve 15.günde tiroid hormonları ile irisin seviyeleri arasındaki korelasyonu göstermeyi amaçladık. Çalışmamıza kliniğimizde 2019-2020 tarihlerinde total tiroidektomi yapılmış 29 hasta dahil edildi. Bu hastaların yaş, cinsiyet, boy, kilo, VKİ (vücut kitle indeksi), patoloji sonuçları, ek hastalık varlığı, ameliyat sonrası 0.gün ve 15.gündeki; serum kalsiyum (Ca), T3, T4, TSH ve irisin değerleri toplanmıştır. Kan değerleri Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Ana Bilim Dalı laboratuvarında çalışılmıştır. İstatiksel olarak Kolmogorov Smirnov testi ve Pearson-Spearman (Spearman'srho) korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışmamızda irisin ile TSH arasında negatif korelasyon izlenmemekle birlikte, aralarında ilişki olabileceği bulunmuştur. Bu çalışmadan elde ettiğimiz sonuçlara göre literatür ile karşılaştırdığımız zaman tiroid hormonları ile irisin arasında bir ilişki olabileceğini düşünmekteyiz. Bunu istatiksel olarak da saptayabilmemiz için daha fazla sayıda hasta ile daha uzun süreli bir çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The thyroid gland is an endocrine gland with two lobes anterior to the trachea and isthmus, sometimes accompanied by its pyramidal lobe. T3, T4 and TSH secreted from the thyroid gland are hormones effective on metabolism. Levels of these hormones change in thyroid diseases. Iris is basically a hormone thought to regulate the metabolism and thermogenesis secreted from skeletal muscle. In recent years, effective studies on irisin and metabolism have been increasing. In our study, we aimed to show the correlation between thyroid hormones and irisin levels on days 0 and 15 in patients who underwent thyroid surgery. 29 patients who underwent total thyroidectomy in our clinic between 2019- 2020 were included in our study. Age, gender, height, weight, BMI (body mass index), pathology results of these patients, presence of additional disease, postoperative day 0 and day 15; serum calcium (Ca), T3, T4, TSH and irisin values were collected. Blood values were studied in Süleyman Demirel University Faculty of Medicine, Department of Biochemistry. Statistically, Kolmogorov Smirnov test and Pearson-Spearman (Spearman'srho) correlation analysis were used. Although there was no negative correlation between irisin and TSH in our study, it was found that there might be a relationship between them. According to the results we obtained from this study, when we compare it with the literature, we think that there may be a relationship between thyroid hormones and irisin. We need a longer study with more patients to determine this statistically.