Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılan hastalarda tanısal olmayan sitoloji tanısı gelen nodülün malignite ile ilişkisi olan kriterlerinin araştırılması
Investigation of the criteria associated with malignancy in nodules diagnosed as nondiagnostic cytology in patients undergoing thyroid fine-needle aspiration biopsy
  1. Tez No: 957733
  2. Yazar: BAHRİ KALYONCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN DEMİRAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Tiroid kanseri, tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi, Tanısal olmayan sitoloji, Tiroid nodülü, Thyroid cancer, fine-needle aspiration biopsy, nondiagnostic cytology, thyroid nodule
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş:Tiroid nodülleri, özellikle iyot eksikliği nedeniyle guatrın yaygın olduğu endemik bölgelerde sık karşılaşılan bir sağlık sorunu olup, tiroid kanserleri açısından önemli bir risk faktörüdür. Gelişen görüntüleme yöntemleri ve artan klinik farkındalık sayesinde tiroid nodüllerinin saptanma sıklığında belirgin bir artış gözlenmektedir. Ancak bu artış, nodüllere yönelik klinik yönetimde karar verme sürecini daha karmaşık hale getirmiştir. Bu bağlamda, preoperatif dönemde nodüllerin malignite potansiyelinin güvenilir şekilde değerlendirilmesi önem kazanmıştır. Tiroid nodüllerinin sitolojik değerlendirmesi için yaygın olarak kullanılan Bethesda Sistemi, Tiroid ince iğne aspirasyon biyopsisi (TİİAB) sonuçlarının sınıflandırılmasına olanak tanıyan altı kategoriden oluşan standart bir raporlama sistemidir. Her kategori, kendine özgü malignite riski ve klinik yönetim stratejisi ile tanımlanır. Bu kategoriler arasında yer alan Bethesda I grubu, klinik açıdan belirsizlik yaratmakta olup, önceki çalışmalarda bu kategorinin görülme sıklığı %1,2 ile %35,3 arasında değişmektedir. Literatürde bu grupta saptanan malignite oranı ise %5 ila %20 arasında bildirilmektedir. Tanısal olmayan aspiratlarda malignite riski, nodülün ultrasonografik özellikleri ile yakından ilişkilidir. Özellikle solid yapıda olan nodüllerden elde edilen tanısal olmayan örneklerin, kistik içeriği %50'den fazla olan veya düşük riskli ultrasonografik özelliklere sahip nodüllere göre daha yüksek malignite oranları ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle, tanısal olmayan sitoloji ile karşılaşıldığında yalnızca sitolojik değil, radyolojik ve klinik bulguların bütüncül olarak değerlendirilmesi cerrahi karar süreçleri açısından kritik öneme sahiptir. Amaç: Bu çalışmada, Bethesda kategori I tiroid nodüllerinde malignite oranlarının saptanması planlanmıştır. İlk olarak, cerrahi gereken hastaların belirlenmesi için malignite açısından prediktif faktörler tanımlanacak ve Bethesda Kategori I tiroid nodülleri için bir tedavi yaklaşımı oluşturulmaya çalışlacaktır. Hastalar ve yöntem: Bu çalışma, Ocak 2018 ile Ağustos 2023 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde TİİAB sonucu Bethesda Kategori I olarak raporlanan tiroid nodüllerine sahip hastaları kapsamaktadır. Hastane otomasyon sistemi üzerinden retrospektif olarak tarandı. Bu hasta grubundan tiroid cerrahisi uygulananların postoperatif patoloji sonuçları incelenerek malignite oranı belirlenmiştir. Ayrıca, tanısal olmayan sitoloji (TOS) sonucu gelen nodül ile cerrahi sonrası malign gelen nodülün anatomik lokalizasyonu, ultrasonografi ve patoloji verileri kullanılarak karşılaştırılmıştır. Çalışmaya yaş, cinsiyet, nodül sayısı, biyopsi yapılan nodülün yeri ve boyut, ekojenite, yapısal özellikler, kenar düzeni, kalsifikasyon, halo varlığı, vaskülarizasyon, servikal lenfadenopati, ilaç kullanımı, preoperatif tiroid stimulating hormon (TSH) düzeyi ve mevcutsa sintigrafik aktivite gibi parametreler dahil edilerek, malignite ile ilişkileri analiz edilmiştir. Belirlenen süre içerisinde toplam 2173 TOS sonucu saptanmış, tekrarlayan biyopsiler elendikten sonra 1746 farklı hastaya ulaşılmıştır. Bunlardan 211'ine cerrahi uygulanmış, ancak verilerinde eksiklik olan 3 hasta dışlanarak analizler 208 hasta ile gerçekleştirilmiştir. Bu hastaların 83'üne tek, 125'ine ise iki ve üzeri kez İİAB uygulanmıştır. Cerrahi sonrası 115 olgu malign, 93 olgu ise benign olarak raporlanmıştır Sonuç: Bu çalışmada, TOS tanısı ile opere edilen hastaların malignite ile ilişkili klinik, radyolojik ve patolojik sonuçları değerlendirilmiştir. Malignite oranı %55,29 olarak bulunmuş ve bu oran literatürde bildirilen değerlerin üzerinde saptanmıştır. Düşük yaş olması ve makrokalsifikasyon varlığı malignite riskini artırmaktadır. Bu bulgularlarla birlikte insidental ve multifokal malignite oranları göz önünde bulundurulurak endemik bölgelerde TOS gelen hastalarda total tiroidektomi daha uygun bir tedavi seçeneği olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Thyroid nodules are a common clinical condition, particularly in endemic regions where goiter is prevalent due to iodine deficiency, and they represent a significant risk factor for thyroid cancer. With advancements in imaging techniques and increased clinical awareness, the detection rate of thyroid nodules has markedly risen. However, this increase has also introduced greater complexity in the clinical management of these nodules. Consequently, accurate preoperative assessment of the malignancy potential of nodules has become increasingly important. The Bethesda System, widely used for the cytological evaluation of thyroid nodules, is a standardized reporting system composed of six diagnostic categories based on fine-needle aspiration biopsy results. Each category is associated with a specific risk of malignancy and a corresponding clinical management strategy. Among these, Bethesda Category I presents a particular clinical challenge. Previous studies have reported its frequency to range from 1.2% to 35.3%, with associated malignancy rates varying between 5% and 20%. The malignancy risk in nondiagnostic aspirates is closely related to the ultrasonographic features of the nodules. It has been shown that nondiagnostic aspirates obtained from solid nodules are associated with a higher malignancy risk compared to nodules with more than 50% cystic content or those displaying low-risk sonographic features. Therefore, in cases of nondiagnostic cytology, clinical and radiological findings should be comprehensively evaluated alongside cytological results to guide surgical decision-making effectively. Objective:This study aimed to determine the malignancy rate in thyroid nodules classified as Bethesda Category I.Initially, predictive factors for malignancy will be identified to determine the necessity of surgical intervention in appropriate patients, and a management strategy will be formulated for thyroid nodules classified as Bethesda Category I. Patients and Methods: This retrospective study included patients diagnosed with Bethesda Category I thyroid nodules via fine-needle aspiration biopsy between January 2018 and August 2023 at Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital. Data were retrieved from the hospital's electronic medical record system. Among these patients, those who underwent thyroid surgery were further evaluated to determine postoperative malignancy rates. Additionally, the anatomical location of the FNAB-targeted (index) nodule and the malignancy-confirmed nodule post-surgery were compared using ultrasonographic and pathological data. Demographic and clinical variables including age, sex, number of nodules, location and size of the biopsied nodule, echogenicity, structure, margin characteristics, calcifications, halo presence, vascularity, cervical lymphadenopathy, medication history, preoperative TSH level, and scintigraphic activity (if available) were included in the analysis to evaluate their relationship with malignancy. A total of 2,173 fine-needle aspiration biopsy results were identified during the study period. After excluding repeat biopsies, 1,746 unique patients were included. Of these, 211 underwent surgery; however, three were excluded due to missing data, and the final analysis included 208 patients. Among them, 83 patients had undergone a single fine-needle aspiration biopsy, while 125 had two or more. Postoperative histopathology revealed malignancy in 115 cases and benign disease in 93 cases. Results:The clinical, radiological, and pathological findings of patients who underwent surgery following a Bethesda Category I diagnosis were analyzed. The overall malignancy rate was found to be 55.29%, which is significantly higher than previously reported values in the literature. Younger age and the presence of macrocalcifications were identified as risk factors for malignancy. Considering these findings, and the high rates of incidental and multifocal malignancy, total thyroidectomy may be a more appropriate treatment strategy for patients with Bethesda Category I nodules in endemic regions.