Epileptik çocuklarda kısa süreli levetirasetam kullanılması sırasında tiroid fonksiyon ve volümünün değerlendirilmesi
  1. Tez No: 942087
  2. Yazar: DAMLA SEL ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYCAN ÜNALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, levetirasetam, tiroid fonksiyonu, tiroid volümölçümü, tiroid ultrasonografisi, Epilepsy, levetiracetam, thyroid function, thyroid volume measurement, thyroid ultrasonography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: Epilepsi, çocukluk çağında sık görülen nörolojik hastalıklardan biridir ve antinöbet ilaç tedavisi, hastaların büyük çoğunluğunda nöbet kontrolü sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Son yıllarda, yeni nesil antinöbet ilaçlardan biri olan levetirasetam, epilepsi tedavisinde etkinliği ve güvenilirliği nedeniyle yaygın olarak tercih edilmektedir. Antinöbet ilaçların tiroid fonksiyonları üzerindeki potansiyel etkileri, klinik pratikte giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu çalışma, epilepsi tanısı ile levetirasetam monoterapisi başlanan çocuk hastalarda ilaç kullanımı sırasında tiroid fonksiyonları ve tiroid volümündeki değişiklikleri değerlendirmeyi amaçlamaktadır.Literatüre bakıldığında antinöbet ilaçların tiroid fonksiyon testlerine etkileri ile ilgili yapılan çalışmalar olmakla beraber levetirasetaın tiroid fonksiyon testlerine etkisinin değerlendiren çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın özelliği tiroid fonksiyon testleri yanında tiroid volüm ölçümünün yapıldığı ilk çalışma olmasıdır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif bir olgu-kontrol çalışması olarak planlanan araştırmaya 1 Ocak 2024 – 1 Haziran 2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Nöroloji Polikliniği'ne başvuran ve epilepsi tanısı ile levetirasetam monoterapisi başlanan 3 ay – 18 yaş aralığında, daha önce tiroid hastalığı bulunmayan 40 epileptik çocuk dahil edilmiştir. Levetirasetam tedavisi öncesinde ve tedavinin 6. ayında serbest levotiroksin (fT4), serbest triiyodotironin (fT3), tiroid situmilan hormon (TSH), antitiroid peroksidaz antikoru (Anti-TPO), antitiroglobulin antikoru (Anti-Tg) düzeyleri ve tiroid volüm ölçümleri yapılmıştır. Ölçümler, yaşa uygun standart sapma skorları (SDS) ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Hastaların tedavi başlangıcında fT4 ortalaması 1,40±0,59 ng/dL, 6. ayda ise 1,38±0,46 ng/dL olarak ölçülmüştür. fT3 düzeyi tedavi başlangıcında ortalama 3,11±0,77 ng/dL, 6. ayda ise ortalama 3,06±0,73 ng/dL olarak saptanmıştır. TSH değerleri ise tedavi başlangıcında 1,94±1,15 ng/dL,6. ayda ise 2,30±1,14 ng/dL olarak kaydedilmiştir. Yapılan ölçümler, hastaların yaş gruplarına uygun referans aralıkları içerisinde yer almıştır. Tedavi başlangıcındaki değerler ile 6. ay kontrol değerleri arasında fT3 (p=0,678), fT4 (p=0,604) ve TSH (p=0,210) seviyeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. İlaç başlangıcında Anti-TPO ortalama 9,70±1,99 ve 6.ayda ortalama 9,72±2,03 olarak ölçülmüştür. Anti-Tg ortalama14,7±2,38 ve tedavi 6.ayında ortalama 14,6±2,5 saptanmıştır. Antikor seviyeleri hem tedavi başlangıcında hem de 6. ayda negatif olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, tedavi başlangıcındaki ve 6. ay kontrolündeki Anti-TPO (p=0,923) ve Anti-Tg (p=0,843) seviyeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Hastaların tiroid volüm ortalaması tedavi başlangıcında 2,8±2,35 ml; 6.ayında 2,65±2,17 ml olarak ölçülmüştür. Tiroid volüm SDS'si tedavi başlangıcında ortalama 0,56±0,98, tedavi 6.ayında ortalama 0,44±1,01 olarak hesaplanmıştır. Tiroid volümlerinin tedavi başlangıcı ve 6. ay arasında anlamlı bir değişiklik göstermediği saptanmıştır (p=0,159). Bununla birlikte, tiroid volümüne ait standart sapma skorlarının tedavinin 6. Ayında anlamlı olarak azaldığı belirlenmiştir. (p=0,018). Sonuç: Bu çalışmada, levetirasetam tedavisinin tiroid hormon düzeyleri, tiroid otoantikorları ve tiroid hacmi üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bulgular, tiroid fonksiyon testleri ve otoantikorları düzeyinde istatistiksel olarak anlamlı bir değişikliğe yol açmadığını göstermiştir. Tiroid volümünde belirgin bir değişiklik saptanmamış olmakla birlikte, volümün standart sapma skorlarında anlamlı bir azalma gözlenmiştir. Bu durumun, tiroid hacminin iki boyutlu ultrasonografi tekniğiyle ölçülmesinden kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Elde edilen bulgular, kısa süreli levetirasetam monoterapisinin tiroid fonksiyon testleri ve volümünü etkilemediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Epilepsy is one of the most common neurological disorders in childhood, and antiepileptic drug therapy is used to control seizures in the majority of patients. In recent years, levetiracetam, a new generation antiepileptic drug, has become widely preferred due to its efficacy and safety in epilepsy treatment. The potential effects of antiepileptic drugs on thyroid function have gained increasing attention in clinical practice. This study aims to evaluate changes in thyroid function and thyroid volume during levetiracetam monotherapy in children diagnosed with epilepsy. Although studies have been conducted on the effects of antiepileptic drugs on thyroid function tests, this is the first study to evaluate both thyroid function tests and thyroid volume measurements in children using levetiracetam. Materials and Methods: This is a single-center, prospective case-control study conducted between January 1, 2024, and June 1, 2024, including 40 epileptic children aged 3 months to 18 years, who were diagnosed with epilepsy and started on levetiracetam monotherapy at the Pediatric Neurology Outpatient Clinic of Health Sciences University Dr. Behçet Uz Children's Hospital. Thyroid function tests (free thyroxine (fT4), free triiodothyronine (fT3), thyroid-stimulating hormone (TSH), anti-thyroid peroxidase antibody (Anti-TPO), anti-thyroglobulin antibody (Anti-Tg)) and thyroid volume measurements were taken before treatment and at the 6th month of therapy. Measurements were assessed using age-appropriate standard deviation scores (SDS). Results: The mean fT4 level before treatment was 1.40±0.59 ng/dL and 1.38±0.46 ng/dL at the 6th month. The mean fT3 level was 3.11±0.77 ng/dL at the start and 3.06±0.73 ng/dL at the 6th month. The mean TSH level was 1.94±1.15 ng/dL before treatment and 2.30±1.14 ng/dL at the 6th month. No statistically significant difference was found between the baseline and 6th-month values for fT3 (p=0.678), fT4 (p=0.604), and TSH (p=0.210). The mean Anti-TPO was 9.70±1.99 at baseline and 9.72±2.03 at the 6th month, while the mean Anti-Tg was 14.7±2.38 at baseline and 14.6±2.5 at the 6th month. Both antibody levels were negative at both time points. Additionally, no statistically significant difference was found in Anti-TPO (p=0.923) and Anti-Tg (p=0.843) levels between the baseline and 6th-month measurements. The mean thyroid volume was 2.8±2.35 ml at baseline and 2.65±2.17 ml at the 6th month. The average thyroid volume SDS was 0.56±0.98 at baseline and 0.44±1.01 at the 6th month. No significant change in thyroid volume was observed between baseline and 6th month (p=0.159). However, a significant decrease in thyroid volume SDS was observed at the 6th month (p=0.018). Conclusion: This study evaluated the effects of levetiracetam therapy on thyroid hormone levels, thyroid autoantibodies, and thyroid volume. The results showed no statistically significant change in thyroid function tests or autoantibody levels. Although no significant change in thyroid volume was observed, a notable decrease in the thyroid volume SDS was found. This change might be attributed to the two-dimensional ultrasonographic measurement technique. The findings suggest that short-term levetiracetam monotherapy does not significantly affect thyroid function tests or thyroid volume.