Tiroid cerrahisi yapılan hastalarda ameliyat öncesi ve sonrası metil arjininler düzeyi
The level of methyl arginins in preoperative and postoperative patients in thyroid surgery
  1. Tez No: 552259
  2. Yazar: SÜHEYLA KARAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH SİVRİKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: ADMA, guatr, tiroid cerrahisi, ADMA, goıter, thyroid surgery
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Çeşitli nedenlere bağlı olarak tiroid bezinin büyümesi guatr olarak bilinmekte, tiroidler; multimodüler, tek nodül veya diffüz şeklinde olabilmektedir. Genel olarak da toksik olmayan guatrlar yeterli olmayan tiroid hormon sentezi ile parakrin büyümeler sonucunda TSH'a bağlı olarak gelişmekte hasta ötiroid kalmaktadır. Benign tiroid hastalıkları içerisinde en fazla görüleni multinodüler guatr olup, bunun en etkili tedavi yöntemi cerrahi yöntemlerdir. Nitrik oksit tiroid fonksiyonlarında kalp yetmezliği, hiper tansiyon ile endotel hasar sonucunda vazokontrüksiyon olması NO ve ADMA'nın önemini ortaya koymaktadır. Tüm bunlar tiroid difonksiyonunun ortaya koyduğu multimodüler guatr hastaları açısından ileride oluşacak yeni hastalıklara neden olmaması açısından önem taşımakta olup, bu çalışmanın amacını endotel hasar üzerinden çeşitli zararlara neden olan tiroid hastalığını, ADMA ve NO üzerinden araştırılması ile bunun cerrahi yollarla değişip değişmediğinin incelenmesidir. Çalışmamızı Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Polikliniğine başvuran 30 guatr hastası ile 30 sağlıklı birey oluşturmuştur. Kontrol grubu rastlantısal olarak polikliniğe başvuru sırasına göre seçilmiş olup, deney gurubunun ameliyet öncesi ve ameliyat sonrası serum-metil-arjininler düzeyi ölçülerek, kontrol gurubu verileri ile karşılaştırılmış, sonuçlar yorumlanmıştır. Preop hasta gurubunun serum ADMA düzeyi (1,907±0,53), kontrol gurubunun serum ADMA düzeyine (0,52±0,17) göre anlamlı bir şekilde (p=0,003) yüksek bulunmuştur. Postop hasta grubunun serum ADMA düzeyi (0,45±0,016), kontrol grubunun serum ADMA düzeyi ile istatistiksel olarak anlamlı (p=0,074) bulunmamıştır. Deney gurubunun preop (0,907±0,53) ve postop (0,45±0,016) serum ADMA düzeyleri karşılaştırıldığında ise sonuç anlamlı olarak yüksek (p=0,000) bulunmuştur. ADMA ile LNMMA (r=0,615, p=0,000), arginin (r=0.349, p=0.001), sitrulin (r=0.276, p=0.008) arasında pozitif yönlü korelasyon gözledirken, yaş ile ADMA arasında negatif bir korelasyon (r=0.278, p=0.000) gözlenmiştir. Ayrıca SDMA ve homoarginin (r=0.576, p=0.000) ile arginin ve sütrülin arasında (r=0.273, p=0.005) pozitif korelasyon bulunmaktadır. Çalışmamızda ameliyat öncesi ADMA düzeyinin ameliyat sonrasında düştüğü görülmüş olup, bu durum tiroid hastalıkları ile ADMA arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Literatürde benzer sonuçları elde eden birçok çalışma bulunmaktadır. Bu da bize tiroid difonksiyonu olan hastaların kardiyovasküler riskinin erken tanı ve tedavisinde metil arjininlerin önemli bir belirteç parametresi olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Due to various reasons, the growth of the thyroid gland is known as goiter, thyroids; It can be multimodular, single nodule or diffuse. Generally, non-toxic goiters are not enough thyroid hormone synthesis and paracrine growth due to TSH. Multinodular goiter is the most common treatment modality for beign thyroid diseases. The importance of NO and ADMA in the hypotension of nitric oxide thyroid function due to endothelial damage due to heart failure, hypertension and endothelial damage. All of these are important in terms of not causing new diseases in multimodular goitre patients with thyroid difunction, and the purpose of this study is to investigate whether thyroid disease caused by endothelial damage is investigated by ADMA and NO and whether this changes by surgical methods. Thirty patients with goiter and 30 healthy individuals who applied to Selcuk University Medical Faculty General Surgery Clinic were included in the study. The control group was randomly selected according to the order of admission to the outpatient clinic. The pre-operative and post-operative serum-methyl-arginine levels of the experimental group were measured and compared with the control group data. The serum ADMA level of the preop patient group (1.907 ± 0.53) was significantly higher than the control group (0.52 ± 0.17) in the control group (p = 0.003). Serum ADMA levels (0.45 ± 0.016) and serum ADMA levels of the control group were not statistically significant (p = 0.074). When the preop (0.907 ± 0,53) and postop (0,45 ± 0,016) serum ADMA levels of the experimental group were compared, the result was significantly higher (p = 0,000). A negative correlation was observed between ADMA and LNMMA (r = 0.615, p = 0.000), arginine (r = 0.349, p = 0.001), citrullin (r = 0.276, p = 0.008), whereas a negative correlation between age and ADMA (r = 0.278, p = 0.000). In addition, there was a positive correlation between SDMA and homoargin (r = 0.576, p = 0.000) and arginine and suppetil (r = 0.273, p = 0.005).In our study, it was observed that pre-operative ADMA levels decreased postoperatively, indicating a relationship between thyroid diseases and ADMA. There are many studies in the literature that have similar results. This shows us that methyl arginine is an important marker of early diagnosis and treatment of cardiovascular risk in patients with thyroid difunction.