Bir tıp fakültesi öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları, ego savunma mekanizmaları ve mutluluk düzeyleri
Chi̇ldhood traumas, ego defense mechanisms and happiness levels in students of a medical school
  1. Tez No: 664637
  2. Yazar: ÖMER ACAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL MACİT HİSAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk Çağı Travmaları, Ego Savunma Mekanizmaları, Mutluluk, Tıp Fakültesi Öğrencileri, Childhood Traumas, Ego Defense Mechanisms, Happiness, Students of Medical School
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çocukluk döneminde fiziksel ve psikososyal gelişimi olumsuz yönde etkileyen stres verici davranışlar ve yaşantılarla karşılaşılması çocukluk çağı travmaları olarak kabul edilmektedir. Çocukluk döneminde istismara uğrayan bireylerin kaygı ve stres durumlarıyla başa çıkmada ilkel savunma mekanizmaları kullanımının yaygın olduğu belirtilmektedir. Dünyadaki insanlar mutluluğa ulaşma çabasındadır. Bu çalışmanın asıl amacı tıp fakültesi öğrencilerinde çocukluk çağı travmaları ile savunma mekanizmaları ve mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gönüllülük esasına dayalı olarak sözel onamları alınan 1117 kişi çalışmaya katılmıştır. Veri toplama aracı olarak bireylerin sosyo-demografik özellikleri, Çocukluk Çağı Ruhsal Travma Ölçeği (ÇÇTÖ), Oxford Mutluluk Ölçeği Kısa Formu (OMÖ-K) ve Savunma Biçimleri Testi (SBT-40)'nden oluşan bir anket kullanılmıştır. Katılımcıların %54,2'si kadın (n=605) ve %45,8'i erkekti. Yaş ortalaması 21,13±2,36 (min:17, max:41) idi. Katılımcıların %94,6'sı herhangi bir psikiyatrik hastalıkları olmadığını belirtirken, %5,4'ü psikiyatrik hastalığı olduğunu bildirdi. Katılımcıların mutluluk düzeyi ile duygusal istismar puanları arasında negatif yönlü, duygusal ihmal ile negatif yönlü, fiziksel istismar ile negatif yönlü, fiziksel ihmal ile negatif yönlü, cinsel istismar ile negatif yönlü, çocukluk çağı ruhsal travmaları toplam puanı ile negatif yönlü, immatür savuma biçimleri puanı ile negatif yönlü nevrotik savuma biçimleri puanı ile pozitif yönlü, matür savuma biçimleri puanı ile pozitif yönlü ve anlamlı ilişki tespit edildi. Mutluluk düzeyi ile çocukluk çağı ruhsal travmaları alt ölçekleri arasında kurulan hiyerarşik regresyon modeli duygusal istismar, duygusal ihmal, fiziksel istismar, fiziksel ihmal, cinsel istismardan oluşmakta ve mutluluk düzeyi puanındaki değişimin %17,0'ünü açıklamaktaydı. Modele immatür savunma biçimleri, nevrotik savunma biçimleri ve matür savunma biçimleri eklendiğinde mutluluk düzeyi puanındaki değişimi açıklamaya %16'lık katkı sağladığı görüldü. Çocukluk çağı travmaları alt boyutları ve savunma biçimleri alt boyutları beraber mutluluk puanındaki bu değişimin %32,9'unu açıklamaktaydı. Duygusal ihmalin modele negatif yönde, immatür savunma biçimlerinin modele negatif yönde, nevrotik savunma biçimlerinin modele pozitif yönde, matür savunma biçimlerinin modele pozitif yönde, bağımsız katkısının olduğu tespit edildi. Bireylerin mutluluk düzeyi hem bireysel hem de dışsal birçok faktörden etkilenmektedir. İmmatür savunma biçimleri ile çocukluk çağı travmalarının tüm tipleri arasında zayıf da olsa ilişki tespit edildi. Bu nedenle çocukluk çağındaki olumsuz yaşantıları engellemek için önlemler alınması gerekir. Alınacak önlemlerle bireylerin mutluluk düzeylerine pozitif yönlü etkisi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
Stressful behaviors and experiences that negatively affect physical and psychosocial development during childhood are considered as childhood traumas. It is stated that the use of primitive defense mechanisms is common in coping with anxiety and stress situations of individuals who were abused during childhood. People around the world are striving for happiness. The main purpose of this study is to examine the relationship between childhood trauma, defense mechanisms and happiness levels in medical school students. 1117 people, whose verbal consents were obtained on a voluntary basis, participated in the study. A questionnaire consisting of individuals' socio-demographic characteristics, Childhood Trauma Questionnaire (CTQ), Oxford Happiness Questionnaire Short Form and The defense style questionnaire (DSQ-40) were used as data collection tools. 54.2% of the participants were female (n = 605) and 45.8% were male. The average age was 21.13 ± 2.36 (min: 17, max: 41). 94.6% of the participants stated that they do not have any psychiatric diseases, while 5.4% stated that they have a psychiatric illness. The participants' happiness level were found to be negatively correlated with emotional abuse, negatively correlated with emotional neglect, negatively correlated with physical abuse, negatively correlated with physical neglect, negatively correlated with sexual abuse, negatively correlated with total score of childhood mental traumas, negatively correlated with immature defense styles score, positively correlated with neurotic defense styles score, positively correlated mature defense styles score. The hierarchical regression model established between the happiness level and childhood mental traumas subscales consists of emotional abuse, emotional neglect, physical abuse, physical neglect, sexual abuse and explains 17.0% of the change in the happiness level score. When immature defense styles, neurotic defense styles and mature defense styles are added to the model, it is seen that it contributes 16% to explain the change in happiness level score. Childhood traumas sub-dimensions and defense styles sub-dimensions together explain 32.9% of this change in happiness score. It was determined that emotional neglect contributed negatively to the model, immature defense styles to the model in a negative direction, neurotic defense styles to the model in a positive direction, mature defense styles to the model in a positive direction. The happiness level of individuals is affected by many factors, both individual and external. A weak relationship was found between immature defense styles and all types of childhood trauma. For this reason, measures should be taken to prevent negative experiences in childhood. With the measures to be taken, a positive effect on the happiness levels of individuals is expected.