Matrix metalloproteinaz 2 ve 9 enzimlerinin kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon gelişiminde rolü var mıdır?
Is there role of matrix metalloproteinase 2 and 9 enzymes in the development of chronic thromboembolic pulmonary hypertension
- Tez No: 664670
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMED YANARTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon, matriks metalloproteinaz 2 ve 9, chronic thromboembolic pulmonary hypertension, matrix metalloproteinases 2 and 9
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Koşuyolu Yüksek İhtisas Eğt. Ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kronik tromboembolik pulmoner hipertansiyon gelişiminde matriks metalloproteinaz 2 ve 9 enzimlerinin rolünü araştırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamız prospektif olarak planlanmış, mart 2020-mart 2021 tarihleri arasında 24 vaka 24 kontrol olmak üzere 48 hasta dahil edilmiştir. Hastaların bilgileri prospektif olarak hasta dosyalarından toplanmıştır. Vaka grubu pulmoner tromboendarterktomi yapılan hastalar; kontrol grubu ise pulmoner hipertansiyonu olmayan,başka bir sebeple lobektomi yada pnömonektomi yapılan hastalardır. Her iki gruptan kan ve ve doku örneği alınarak elisa ve western blot teknikleri ile matrix metalloproteinaz 2 ve 9 enzim düzeyi ölçülmüştür. Bulgular: İki grubun kanda elisa 4pl (p: 0,135), qubic (p: 0,081), quadric (p: 0,146) teknikleri ile MMP 9 düzeyleri karşılatırılmış ve istatistik olarak anlamlı fark bulunamamıştır. Dokuda western blot tekniği ile PROMMP2/B ACTİN (p: 0,496), ACTİVE MMP2/B ACTİN (p: 0,216) düzeylerinde anlamlı fark bulunamamıştır. Fakat MMP9/B ACTİN (p: *0,001) düzeyi vaka grubunda kontrol grubuna göre istatistik olarak anlamlı düşük bulunmuştur. Vaka grubunda western blot PROMMP2/B ACTİN, ACTİVE MMP2/B ACTİN, MMP9/B ACTİN ve elisa MMP 9 enzim düzeyi ile yapılan korelasyon teslerinde yaş, kilo, cinsiyet, diyabet, hipertansiyon, ortalama PAB, PVR, CI, CO değerleri arasında istatistik olarak anlamlı değer bulunamamıştır(p>0.05) onuç: Bu bulgular kronik tromboembolik pulmoner hipertansyon oluşumunda MMP 9 enziminin rol oynadığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the role of matrix metalloproteinases 2 and 9 enzymes in the development of chronic thromboembolic pulmonary hypertension. Material and Method: Our study was planned prospectively, between March 2020 and March 2021, 48 patients were included, including 24 cases and 24 controls. Patients' information has been prospectively collected from patients' files. Case group was patients who underwent pulmonary thromboendarterectomy; the control group was patients who did not have pulmonary hypertension, who underwent lobectomy or pneumonectomy for another reason. Blood and tissue samples were taken from both groups and matrix metalloproteinase 2 and 9 enzyme levels were measured by elisa and western blot techniques. Results: The blood levels of the two groups were compared with elisa 4pl (p: 0.135), qubic (p: 0.081), quadric (p: 0.146) techniques, and there was no statistically significant difference. There was no significant difference in PROMMP2 / B ACTIN (p: 0.496), ACTIVE MMP2 / B ACTIN (p: 0.216) levels in tissue with western blot technique. However, MMP9 / B ACTIN (p: * 0.001) level was found to be statistically significantly lower in the case group compared to the control group. In the case groupcorrelation tests performedbetween age, weight, gender, diabetes mellitus, hypertension, mean PAP, PVR, CI, CO valueswith western blot PROMMP2 / B ACTIN, ACTIVE MMP2 / B ACTIN, MMP9 / B ACTIN and elisa MMP 9 enzyme levels couldn't found significant statiscally (p> 0.05). Conclusion: These findings support the role of MMP 9 enzyme in the development of chronic thromboembolic pulmonary hypertension.