İnvaziv meme karsinomlarında tümör mikroçevresindeki FOXP3(+) regulatuar T lenfositlerin ve CD163(+) tümör ilişkili makrofajların prognoz ile ilişkisi
Prognostic value of FOXP3+ regulatory T lymphocytes and CD163+ tumor-associated macrophages in breast carcinoma microenvironment
  1. Tez No: 664669
  2. Yazar: DAMLA KARABIYIK ALTIOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZBEN YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: CD163+ makrofaj, FOXP3+ T lenfosit, meme kanseri, tümör immün-mikroçevresi, Breast carcinoma, CD163+ macrophages, FOXP3+ T cell lymphocytes, tumor microenvironment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Meme kanseri tüm dünyada en sık görülen kanserdir ve kadınlarda kansere bağlı ölümlerde ilk sıradadır. Tümör mikroçevresinin prognoz üzerinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Çalışmamızın amacı tümör mikroçevresinde yer alan regulatuar T lenfositlerin (Treg) ve tümör ilişkili makrofajların (TİM) prognozla ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Ocak 2013-Temmuz 2015 tarihleri arasında SBÜ Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Patoloji Bölümü'nde operasyon materyalinden invaziv meme karsinomu tanısı almış 111 hastanın materyali dahil edildi. Her olguya immunhistokimyasal olarak Treg belirteci olan FOXP3 ve TİM belirteci olan CD163 boyaları uygulandı. Stromal (St) ve intratümöral (İt) boyanma düzeyleri ile prognostik parametrelerin ilişkisi araştırıldı. Bulgular: Histolojik derecesi 3 olan olgularda, derece 2 olan olgulara göre İtTreg düzeyi anlamlı olarak yüksek bulundu (p=0,007), StTreg, StTİM, İtTİM düzeyleri ile ilişki saptanmadı. Human Epidermal Growth Factor Reseptor 2 (HER2) pozitifliği gösteren olgularda negatif olgulara göre StTreg, İtTreg ve StTİM düzeyleri anlamlı derecede yüksek bulundu (sırasıyla p=0,014; p=0,001; p=0,003), İtTİM düzeyleri ile ilişki saptanmadı. Östrojen pozitifliği ve progesteron pozitifliği gösteren olgularda negatif olanlara göre StTreg düzeyleri anlamlı derecede düşük bulundu (sırasıyla p=0,012; p=0,019), İtTreg, StTİM, İtTİM düzeyleri ile ilişki saptanmadı. StTreg, İtTreg, StTİM, İtTİM düzeyleri ile pT evresi, nükleer derece, lenfovasküler invazyon, lenf nodu metastazı, metastaz/nüks varlığı, kansere spesifik sağkalım, hastalıksız sağkalım arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuç: Stromal TİM düzeyleri ile HER2 durumu; farklı lokalizasyonlardaki Treg düzeyleri ile histolojik derece, östrojen, progesteron ve HER2 durumu arasında anlamlı ilişki olması bize tümör özelliklerine göre mikroçevrenin de değişiklik gösterdiğini düşündürmektedir. Çalışmamızda Treg veya TİM düzeyleri ile sağkalım arasında ilişki bulunmamakla birlikte daha geniş popülasyonlu çalışmalarda daha farklı sonuçlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Breast cancer is the most common cancer worldwide and first cause of cancer death in women. Some studies showing that the tumor microenvironment has an impact on prognosis. The aim of our study is to investigate whether regulatory T lymphocytes (Treg) and tumor-associated macrophages (TAM) in the tumor microenvironment have an effect on prognosis. Materials and Methods: A total of 111 patients diagnosed as invasive breast carcinoma with operation material at the Department of Pathology, SBU Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital from January 2013 to July 2015 were included in the study. FOXP3 (for Treg) and CD163 (for TAM) immunohistochemistry was performed to each case. The relationship between stromal (St) and intratumoral (It) staining levels and prognostic parameters was investigated. Results: We found that ItTreg level was found to be significantly higher in cases with histological grade 3 compared to grade 2 cases (p=0.007), there was no correlation between StTreg, StTAM, ItTAM levels. StTreg, ItTreg and StTAM levels were found to be significantly higher in patients with positive HER2 compared to negative cases (p=0.014; p=0.001; p=0.003, respectively), there was no correlation between ItTAM levels. StTreg levels were found to be significantly lower in cases with estrogen positivity and progesterone positivity compared to negative ones (p=0.012; p=0.019, respectively), there was no correlation between ItTreg, StTAM, ItTAM levels. There was no significant relationship between StTreg, ItTreg, StTAM, ItTAM levels and pT stage, nuclear grade, lymphovascular invasion, lymph node metastasis, presence of metastasis / recurrence, cancer-specific survival and disease-free survival. Conclusion: The significant relationship between stromal TIM levels and HER2 status and Treg levels at different localizations with histological grade, estrogen, progesterone, and HER2 status suggests that the microenvironment also varies according to tumor characteristics. Although there was no relationship between Treg or TIM levels and survival in our study, different results could be obtained in studies with larger populations.