Neyzen Hakan Alvan'ın hayatı, Türk mûsikîsine katkıları ve eserleri
Ney performer Hakan Alvan, his life contributions to Turkish music and his works
  1. Tez No: 664736
  2. Yazar: MELİH YENİLMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜRKAN UYMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Din Mûsikîsi, Tekke Mûsikîsi, Cerrahîîlik, Neyzen, Hakan Alvan, Turkish Religious Music, Lodge Music, the Jerrahis, Ney Player, Hakan Alvan
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
Türk din mûsikîsi, gelenek içerisinde genellikle cami ve tekkelerde icra edilen bir müzik türü olmuştur. Camide icra edilen dini formlarda enstrüman kullanılmazken Mevlevî, Halvetî, Cerrahîî ve Bektaşi gibi tarikatların tekkelerinde ise enstrüman kullanımına bağlı bir icra şekli geliştirilmiş ve bu anlayışa bağlı icra şekli, usta-çırak ilişkisi içerisinde gelenek olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Özellikle Halvetîlik'in bir kolu olan Cerrahîîlik, 1925'den sonra bir kültür kurumu olarak devam etmiştir. Bu kurumun dini mûsikî geleneği içerisinde yetişen neyzen Hakan Alvan, tasavvuf geleneğine bağlı bir biçimde farklı formlarda eserler besteleyen günümüz sanatçılarındandır. Bu çalışmada, öncelikle“Tekke Mûsikîsi”başlığı altında tekke mûsikîsi formları detaylı bir biçimde tanımlanmış, Halvetîlik ve Halvetîliğin bir kolu olan Cerrahîîlik geleneğine değinilmiştir. Sonrasında ise Neyzen Hakan Alvan'ın mûsikî hayatı, bestekârlığı, neyzenliği ve Türk mûsikîsi alanındaki eserleri anlatılmış ve Türk mûsikîsine yaptığı katkılardan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkish religious music is a music genre performed mostly in mosques and dervish lodges pursuant to traditions. No instruments are used in religious forms performed in mosques however, in lodges of religious orders including the Mevlevis, the Halvetis, the Jerrahis and the Bektashis, instruments are used in performance. This type of performance involving utilization of instruments has reached the present day as a tradition, through master-apprentice relationship. Particularly the Jerrahi order, which has been derived from the Halveti order, has continued its existence as a cultural institution since 1925. Ney Performer Hakan Alvan, who has been educated in accordance with religious music tradition of this institution, is among contemporary composers who composes music in various forms based on Sufi traditions. This study defines forms of lodge music in detail under the title of“Lodge Music”and mentions traditions of the Halveti order as well as the Jerrahi order (an order derived from the Halveti order). Musical career of Ney Performer Hakan Alvan is explained in following pages including his characteristics as a composer and Ney Player, his works in Traditional Turkish Music, and contributions he made to Turkish Classical Music.