10-12 yaş grubu erkek judocularda 8 haftalık elastik bant egzersizlerinin bazı fiziksel parametreler üzerine etkilerinin araştırılması
The study of effects of 8-week elastic band exercises on some physical parameters of 10-12 aged judo athletes
- Tez No: 664839
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN ERDAĞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Judo, Elastik bant, Çocuk, Kuvvet, Judo, Elastic band, Child, Strength
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, 10-12 yaş grubu erkek judocularda 8 haftalık elastik bant egzersizlerinin bazı fiziksel parametreler üzerine etkilerini belirlemektir. Araştırma Ankara Çubuk Belediyesi Engelsiz Spor Kulübünde düzenli olarak judo antrenmanları yapan sporcular ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan sporcular elastik bant (E-Bant= 16) ve Kontrol (n= 16) gruplarına ayrılmıştır. E-Bant grubuna 8 hafta süresince haftada 6 gün yapılan judo antrenmanlarına ilaveten 3 gün elastik bant antrenmanları, Kontrol grubuna ise haftada 6 gün sadece judo antrenmanları uygulanmıştır. Sekiz haftalık antrenman programı öncesi ve sonrası gruplara boy uzunluğu, vücut ağırlığı, vücut kütle indeksi, esneklik testi, bacak kuvveti, sağ el kavrama kuvveti, sol el kavrama kuvveti, 30 sn şınav testi, 30 sn mekik testi, 20 m sürat testi, durarak uzun atlama, geriye sağlık topu atma ve dikey sıçrama testleri uygulanmıştır. Elde edilen bulguların analizinde SPSS 25 istatistik paket programı kullanıldı. E-Bant ve Kontrol grupları arasında fark olup olmadığını tespit etmek için Mann Whitney-U testi, hem E-Bant hem de Kontrol grubunun ön test ve son testleri arasında farklılık olup olmadığını tespit etmek için de Wilcoxon Testi yürütüldü. Çoklu analizler yapılmış olduğu için Bonferroni düzeltmesi uygulandı. Mann Whitney-U ve Wilcoxon testleri için anlamlılık düzeyi p < . 002 olarak kabul edildi. Araştırmanın sonunda E-Bant grubunun esneklik, bacak kuvveti, sağ el kavrama kuvveti, sol el kavrama kuvveti, 30 sn şınav, 30 sn mekik, 20 m sürat, durarak uzun atlama ve geriye sağlık topu atma performanslarında anlamlı düzeyde farkın olduğu belirlenmiştir (p < .05). Kontrol grubunun hiçbir performans parametresinde ise anlamlı düzeyde değişimin olmadığı tespit edilmiştir (p > .05). Sonuç olarak, sekiz haftalık elastik bant antrenmanlarının 10-12 yaş grubu erkek judo sporcuların esneklik, bacak kuvveti, sağ el kavrama kuvveti, sol el kavrama kuvveti, 30 sn şınav, 30 sn mekik, 20 m sürat, durarak uzun atlama ve geriye sağlık topu atma performans parametrelerinin gelişimine katkı sağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate the effects of 8-week elastic band exercises on some physical parameters of 10-12 aged male judo athletes. The study included athletes of Ankara Çubuk Municipality Sports Club who follow regular judo trainings. All athletes of the study were divided into two groups: elastic band group (E-band=16) and control group (n=16). For 8 weeks, the athletes in E-band group had 3-day elastic band exercises in addition to 6-day regular judo exercises, whereas the control group athletes had only 6-day judo exercises. Before and after 8-week exercise schedule, the athletes were evaluated for body height, body weight, body mass index, flexibility test, leg strength, right hand grasp force and left hand grasp force, 30-second push-up, 30-second sit-up, 20 meter speed, standing long jump, throwing med ball backwards and vertical jump capabilities. To analyse the findings of the study, SPSS 25 statistical packet software was used. Mann whitney U-tests were used to find out the differences between E-band and control groups and Wilcoxon tests were carried out to determine the differences pre and post tests of both athletes in E-band and control groups. As the study had multiple analyses, Bonferroni correction test was also used. The significance level for Mann Whitney U-tests and Wilcoxon tests was set p< .002. From the study findings, we noticed significant differences in E-band group in terms of flexibility, leg force, right hand grasp force and left hand grasp force parameters along with capabilities of 30-second push-up, 30-second sit-up, 20 meter speed, standing long jump, throwing med ball backwards (p.05). Consequently, it might be stated that 8-week elastic band exercises positively contribute to flexibility, leg force, right hand grasp force and left hand grasp force parameters and 30-second push-up, 30-second sit-up, 20 meter speed, standing long jump, throwing med ball backwards capabilities of 10-12 aged male judo athletes.