İdare hukukunda çocuğun korunması
Protection of the child in administrative law
  1. Tez No: 664863
  2. Yazar: ESMA NALBANT ARABACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELTEM KUTLU GÜRSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Çocuk Hakları, Çocuğun Korunması, Korunmaya Muhtaç Çocuk, İdarenin Çocuğu Koruması, Child, Children's Rights, Child Protection, Child in Need of Protection, Administration's Protection of the Child
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Çocuk, tarih sahnesinin en başından beri yaşa dayalı ayrımcılığa uğramıştır. Yüzyıllar boyunca bu ayrımcılığın nesnesi olan çocuğun korunması önceleri yalnızca ailesini ilgilendiren bir alan olarak görülmüştür. Ancak daha sonra devlet kavramının dönüşümü ile birlikte çocuğun korunması görevi devletin sorumluluk alanının kapsamına dahil edilmiştir. Devlet, çocuğun korunmasına yönelik bu görevini şüphesiz ki idare aracılığıyla gerçekleştirmektedir. İşte bu nedenle idare hukuku açısından çocuğun koruması hususunun etraflıca incelenmesi oldukça önem arz etmektedir. Tez, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde idare hukuku açısından çocuğun korunması kavramı, çocuğun korunması ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki kaynaklar ve idarenin çocuğu koruma sürecinin tarihi gelişimi ele alınmıştır. İkinci bölümde ise çocuğun korunması ile ilgili idari faaliyetlere hakim olması gereken ilkeler, idare tarafından çocuğun korunmasına yönelik yürütülen hizmetler ve bu hizmetlerin hukuki niteliği, çocuğun korunması ile ilgili idareler ile bu idarelerin görev alanları, çocuğun korunması ile ilgili idari işlemler ve çocuğun korunmasını sağlayan idarenin sorumluluğu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Children have suffered age-based discrimination from the very beginning of human history. Discrimination against children has occured for centuries and protection of children has been regarded merely as a family affair. However, with the transformation of the state concept, the child protection now falls under the responsibility of the state. The state undoubtedly performs child protection duties through its administration. As a consequence, it is crucial to examine child protection throughly from the administrative law perspective. The thesis consists of two parts. In the first part, it aims to discuss the concept of child protection from the administrative law perspective, national and international legal sources regarding child protection and the historical evolution of the administrative child protection process. In the second part, it seeks to address the following specific to child protection; the principles that should be the basis for administrative activities, the administrative services and their legal nature, the administrative bodies and their task areas, the administrative procedures and the responsibility of the administration to ensure child protection.