Bingöl'deki termal tesislere ilişkin ziyaretçilerin durum tespiti
Determination of the visitors related to thermal facilities in Bingöl
- Tez No: 664874
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEKERİYA NAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Termal Turizm, Sağlık Turizmi, Termal Tesisler, Memnuniyet, Termal Kaynaklar, Thermal Tourism, Health Tourism, Thermal Facilities, Satisfaction, Thermal Springs
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu tez çalışması, Bingöl'ün termal turizm tesislerine gelen ziyaretçilerin kentin termal tesislerine ilişkin değerlendirmelerini tespit etmeyi amaçlamıştır. Müşterilerden anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Çalışma kapsamında veriler 392 katılımcıya anket uygulanmasıyla toplanmıştır. Çalışmada kolayda örnekleme yöntemi uygulanmıştır. Anket ile elde edilen veriler, istatistik paket programı (SPSS) ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel ve çapraz tablo analizleri kullanılmıştır. Çalışmada konuyla ilgili ikincil veri kaynaklarından da yararlanılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler değerlendirildiğinde, Bingöl termal tesislerine gelen kişilerin yarısından biraz fazlasının il dışından geldiği ve bunların çoğunun da Doğu ve Güney Doğu Anadolu bölgesi ilerinden olduğu belirlenmiştir. Bingöl termal tesislerine gelenlerin çoğunlukla günübirlik olarak aile bireyleriyle birlikte şifa bulmak, dinlenmek ve spor yapıp eğlenmek amacıyla bu turizmi tercih ettikleri tespit edilmiştir. Genel olarak tesislere gelen ziyaretçilerin Bingöl termal tesislerine tekrardan gelmek istedikleri belirlenmiş olmakla birlikte bu çalışmayla termal tesislerde verilen hizmetten memnun kalmayan bir ziyaretçi kitlesinin de olduğu ortaya koyulmuştur. Bingöl, ülkemizdeki önemli termal turizm kaynaklarına sahip olan illerden biridir. İlin birçok yerinde doğal termal su kaynağı bulunmaktadır, ancak ildeki termal tesislerin mevcut fiziki kapasitelerinin yetersiz olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, kentin termal turizmine yönelik yatırım ve tanıtım politikalarının geliştirilmesi halinde kentin gelişim ve kalkınma sürecine termal turizm üzerinden destek sağlanabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study aimed to determine the evaluations of the visitors who came to thermal tourism facilities of Bingöl on the thermal facilities of the city. Data were collected from customers through the survey technique. Within the scope of the study, data were collected by applying a questionnaire to 392 participants. The convenience sampling method was applied in the study. The data obtained through the questionnaire were analyzed with a statistical package program (SPSS). Descriptive and cross-table analysis were used to analyze the date. Secondary date sources related to the subject were also used in the study. When the data obtained in the study were evaluated, it was determined that just over half of the people who came to Bingöl thermal facilities came from outside the province, and most of them were from the Eastern and South Eastern Anatolia region. It has been determined that those who come to Bingöl thermal facilities prefer this tourism in order for healing, relax and play sports and have fun with their family members on a daily basis. In general, it was determined that visitors to the facilities wanted to come back to Bingöl thermal facilities, but with this study, it was revealed that there was also a number of visitors who were not satisfied with the service provided in the thermal facilities. Bingöl is one of the provinces with important thermal tourism resources in our country. There are natural thermal water sources in many parts of the province, but the current physical capacity of thermal facilities in the province has been found to be insufficient. As a result, it is believed that if investment and promotion policies are developed for thermal tourism of the city then the development and improvement process of the city can be supported through thermal tourism.