Akdeniz Üniversitesi 2019 Yabancı Öğrenci Seçme Sınavının (YÖS) başarı puanları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of Akdeniz University 2019 Foreign Student Selection Exam (YÖS) in terms of success points
- Tez No: 665037
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER SİNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Başarı testi, Madde Analizi, Yabancı Öğrenci Seçme Sınavı, Çeldirici Analizi, Achievement Test, Item Analysis, Foreign Student Selection Exam, Distractor Analysis
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı, Akdeniz Üniversitesi Yabancı Öğrenci Seçme Sınavına (2019) ait madde ve test istatistiklerini inceleyip, çeldirici analizleri gerçekleştirip elde edilen puanların farklı dil grupları arasında farklılaşıp farklılaşmadığını incelemektir. Araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama araştırması ile modellenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu çeşitli ülkelerden katılan 5383 kişi oluşturmaktadır. Araştırmanın ilk aşamasında YÖS'te (2019) kullanılan madde analizleri çerçevesince değerlendirilmiştir. Maddelerin güçlük ve ayırt edicilik değerlerinin literatürde belirlenen kriterlerini karşılayıp karşılamadığı, dağılımlarının nasıl olduğu, maddelerin güvenirlik durumlarının nasıl olduğu üzerinde incelemeler yapılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında YÖS'e (2019) ait test istatistikleri değerlendirilmiştir. İlgili istatistikler literatürde belirlenen ölçütlerle karşılaştırılarak söz konusu sınavın niteliği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmada bir sonraki aşamada ise maddelere ait çeldirici analizleri gerçekleştirilerek maddelerde çalışan ve çalışmayan çeldiriciler belirlenerek tavsiyeler sunulmuştur. Araştırmanın son aşamasında ise YÖS puanları bireylerin sınava girdikleri dil değişkenin gruplara açısından karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sonunda YÖS (2019) sınavının madde ve test istatistiklerinin genel itibarıyla bir başarı testi için yeterli değerlere sahip güvenilir bir test olduğu, sınavdan elde edilen puan ortalamalarının girilen dile göre farklılaştığı bulunmuştur. Araştırmada son olarak gerekli niteliklere sahip olmayan maddeler hakkında öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the item and test statistics of Akdeniz University 2019 Foreign Student Selection Exam (YÖS), to perform distractor analyzes and to examine whether the obtained scores differ between different language groups. The research was modelled by the survey research, one of the quantitative research methods. The study group of the research consists of 5383 people from various countries. In the first phase of the study, YÖS (2019) was examined within the framework of item analyzes used. Investigations were made on whether the difficulty and discrimination values of the items meet the criteria determined in the literature, how they are distributed, and how the items are reliable. In the second stage of the study, test statistics of YÖS (2019) were investigated. It was aimed to determine the quality of the exam by comparing the relevant statistics with the criteria determined in the literature. In the next stage of the study, distractors were analyzed for the items and the working and non-working distractors were determined and recommendations were presented. At the last stage of the study, YÖS scores were compared in terms of the groups of the language variable that the individuals took the exam. At the end of the study, it was found that the item and test statistics of the YÖS (2019) exam is generally a reliable test with sufficient values for an achievement test, and the mean scores obtained from the exam differ according to the language conducted. Finally, suggestions were put forth about items that do not have the required specifications.