Türkiye'de toraks cerrahisinde anestezi uygulamaları: Anket çalışması
Anesthesia practices in thoracic surgery in Turkey: A survey study
  1. Tez No: 665067
  2. Yazar: BAYRAM DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEDİHA TÜRKTAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: anestezi, anket, toraks cerrahisi, Türkiye, Anesthesia, survey, thoracic surgery, Turkey
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Türkiye'de Toraks Cerrahisinde Anestezi Uygulamaları: Anket Çalışması Amaç: Anket çalışmamızda Türkiye'de göğüs cerrahisi alanında çalışan Anesteziyoloji ve Reanimasyon hekimlerinin uyguladıkları yöntemleri incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Türk Anestezi ve Reanimasyon Derneği desteği ile www.Surveey.com programı kullanılarak elektronik veri toplanması ile elde edilen anket çalışmamız Ocak-Şubat 2021 tarihleri arasında uygulandı. Katılımcılardan toraks cerrahisi anestezi deneyim süreleri, tek akciğer ventilasyon ve doğrulama yöntemleri, uyguladıkları ventilasyon stratejileri, intraoperatif monitörizasyon, anestezi indüksiyon ve idame yöntemleri, intraoperatif sıvı yönetimi, vazopresör tercihleri ve postoperatif analjezi uygulamaları hakkında 35 adet soruyu cevaplamaları istendi. Bulgular: Anketimize 148 Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı katıldı. Hekimlerin % 44,6'sı devlet üniversitesinden olup, % 43,2'si 5 yıldan az deneyime sahipti. Katılımcıların çoğu (% 97,3) tek akciğer ventilasyonu için çift lümenli endobronşiyal tüp tercih ederken tüp yerini doğrulamak için % 69,6 oranında oskültasyon, % 45,9 oranında fiberoptik bronkoskop yönteminin kullandığı görüldü. Rutin monitörizasyona ek olarak invaziv kan basıncı takibi % 85,8, ısı monitörizasyonu % 23,6 oranında yapılırken katılımcıların % 44,6'sı rutin santral venöz katater kullanmadığını belirtti. Rutin premedikasyon uygulayan katılımcı oranı % 45,9 olarak bulundu. Anestezi indüksiyonunda intravenöz ajanların, anestezi idamesinde ise inhalasyon ve intravenöz ajan kombinasyonunun tercih edildiği görüldü. Katılımcıların çoğunun intraoperatif akciğer koruyucu mekanik ventilasyon stratejilerini kullandığı tespit edildi. Postoperatif analjezi amacıyla rejyonel tekniklerin kullanım oranı % 75, rutin opioid kullanım oranı % 89,9 olarak bulundu. Ilımlı sıvı rejiminin % 57,4 oranında uygulandığı; sıvı tedavisinde ilk tercihin kristaloidler olduğu, intraoperatif gelişen hipotansiyon tedavisinde % 57,4 oranında ilk olarak kontrollü intravenöz sıvı uygulandığı, vazoaktif ajan olarak da en sık norepinefrin kullanıldığı görüldü. Kan transfüzyonu eşik değeri % 35,8 oranında 8 g/dl olarak belirtildi. Katılımcıların % 83,1'i Türkiye'de toraks cerrahisi anestezisi uygulamalarında fikir birliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Sonuç: Çalışmamız Türkiye'de bu konu ile ilgili verileri ayrıntılı olarak kapsayan tek anket çalışmasıdır. Çalışmamızdan elde edilen veriler ülkemizde toraks cerrahisi anestezi yönetiminin genel olarak dünya çapında takip edilen kılavuzlar ve literatürle uyumlu olduğunu göstermektedir. Ancak kan transfüzyonu, fiberoptik bronkoskopi ve rejyonel tekniklerin kullanımı, intraoperatif ısı monitörizasyonu konusunda eğitimlerin devam etmesi ve torasik anestezi uygulamaları ile ilgili fikir birliğinin oluşturulması kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Anesthesia Practices in Thoracic Surgery in Turkey: A Survey Study Objective: In our survey study, we aimed to investigate the methods that are applied by Anesthesiology and Reanimation physicians working in the field of thoracic surgery in Turkey Material and Method: Our survey study was conducted by obtaining electronic data using the www.Surveey.com program with the support of the Turkish Anesthesia and Reanimation Association between January and February 2021. Participants were asked to answer 35 questions about the duration of their thoracic surgery anesthesia experience, single lung ventilation and verification methods, ventilation strategies they perform, intraoperative monitoring, anaesthesia induction and maintenance methods, intraoperative fluid management, vasopressor preferences, and postoperative analgesia applications. Results: 148 Anesthesiology and Reanimation physicians have participated in our survey. 44.6% of the physicians work in state universities and 43.2% have less than 5 years of experience. While most of the participants (97.3%) preferred double-lumen endobronchial tube for one-lung ventilation, 69.6% of the respondents used auscultation method and 45.9% used fiberoptic bronchoscope in order to affirm the location of the tube. In addition to routine monitorization, while invasive blood pressure monitoring was performed at a rate of 85.8% and heat monitorization at a rate of 23.6%, 44.6% of the participants expressed that they did not apply routine central venous catheter. The rate of the participants who applied routine premedication was 45.9%. It was observed that intravenous agents were preferred for anesthesia induction and a combination of inhalation and intravenous agents were preferred for anesthesia maintenance. It was found that most of the participants used intraoperative lung protective mechanical ventilation strategies. The rate of using regional techniques for postoperative analgesia was 75%, and the rate of routine opioid use was at a rate of 89.9%. It was observed that the moderate fluid regime was applied at a rate of 57.4%, crystalloids were the first choice in fluid therapy, 57.4% of intraoperative hypotension was administered initially with controlled iv fluid, and norepinephrine was the most frequently used vasoactive agent. Blood transfusion threshold value was specified as 8 g / dl at a rate of 35.8%. 83.1% of the respondents stated that a consensus was needed in the anesthesia application of thoracic surgery in Turkey. Conclusion: Our study is the only survey study in Turkey which contains detailed data in this specific subject. The data obtained from our study shows that the anesthesia management of thoracic surgery in our country is generally compatible with the guidelines and literature followed worldwide. However, it has been concluded that trainings dealing with blood transfusion, the use of fiberoptic bronchoscope and regional techniques and intraoperative temperature monitoring should continue and a consensus is needed to be established in terms of thoracic anesthesia application.