Adana ili lise çağı çocuklarında sosyal medya kullanımının okul ders başarısına etkisi
The effect of social media use on high school age children in adana province on school course success
  1. Tez No: 665066
  2. Yazar: İBRAHİM ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURDAN EVLİYAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal medya, lise, okul başarısı, Social media, high school, course success
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç:Bu çalışmanın amacı Adana il merkezinde lise çağı çocuklarında internet ve sosyal medya kullanım sıklığı ve sosyal medya kullanımının okul ders başarısına etkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Adana ili merkez ilçelerindeki özel ve devlet liselerinde öğrenim gören öğrenciler çalışmaya alındı. Çalışmaya 24 lise katıldı. Katılan okulların toplam öğrenci sayısı 15538 olarak tespit edildi, 3034 anket geçerli kabul edildi. Araştırmada veri toplama aracı olarak öğrencilerin demografik özellikleri, internet kullanım ve sosyal medya kullanım özelliklerini içeren anket ve öğrencilerin bir dönemlik (Türkçe, Matematik, Fen Bilimleri (Fizik, Kimya, Biyoloji), Yabancı dil (İngilizce), Tarih, Coğrafya) derslerinin dönem sonu notları kullanıldı.Anketler daha sonra kayıt altına alınarak istatistiksel analiz yapıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 15,4±1,3 (13-20) idi. 1350 kişi (%44,5) erkek, 1684 kişi (%55,5) kız idi. Öğrencilerinin cinsiyet, sınıf, ilçe, kurum, anne ve baba eğitim durumu, kardeş sayısı ve aile aylık maddi gelir miktarı gibi özellikleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. Öğrencilerin %89.8'i internete erişebilmekte, %10,2'si ise internete erişememekteydi. Öğrencilerin %30.3'ünün sosyal medya hesabı yoktu. Öğrencilerin en çok kullandıkları sosyal medya uygulamaları Instagram (%66,3) ve Youtube(%49,0) idi. Tüm ders notu ortalamalarının sınıflara göre karşılaştırılmasında gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edildi. Sosyal medya kullanımının öğrencilerin dönem sonu not ortalamasına negatif bir etkisi vardı. Sosyal medyada günde 4 saatin üstünde vakit geçirmenin dönem sonu not ortalamasına negatif etkisi olduğu saptandı. Gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardı.Sosyal medya kullanan öğrencilerin Türk dili ve edebiyat dersi ve Matematik ders not ortalaması daha düşük idi. Fen bilimleri ders not ortalamaları aynı idi. Yabancı Dil, Tarih ve Coğrafya dersi not ortalamaları daha yüksek idi. Sonuç: İnternete erişimin ders notları üzerinde pozitif etkisi saptandı. Sosyal medya kullanımının dersler arasındaki etkisi farklılık göstermekle birlikte dönem sonu not ortalamasına negatif etkisi saptandı. Günlük sosyal medya kullanım süresinin 4 saatin üstünde olmasının ders başarısına negatif etkisi saptandı. Bu da sosyal medya kullanımın günlük maksimum 4 saat ile sınırlandırılması gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose:The aim of this study is to investigate the frequency of internet and social media use and the effect of social media use on school academic success in high school children in Adana city center. Materials and Methods:Students studying in private and state high schools in central districts of Adana were included in the study. Twenty four high schools participated in the study. The total number of students of participating schools was determined to be 15,538. The valid number of questionnaires was 3034. In the research, including demographic characteristics, internet usage characteristics and social media usage characteristics of students and the final grades of one-semester courses (Turkish, Mathematics, Science (Physics, Chemistry, Biology), Foreign language (English), History, Geography) were used as data collection tools. Surveys were then recorded and statistical analysis was performed. Results: The average age of the students participating in the study was 15.4 ± 1.3 (13-20). 1350 people (44.5%) were boys, 1684 (55.5%) were girls. There was a statistically significant difference according to the gender, classes, districts, institution, education status of the mother, educational status of the father, number of siblings and monthly financial income of the family. 89.8% of the students could access the internet. 10.2% of them could not access the internet. 30.3% of the students did not have a social media account. The social media applications used by the students were mostly Instagram (66.3%) and Youtube (49.0%) in the second place. There was a statistically significant difference between the groups in the comparison of the students' average grades according to the grades. Social media use had a negative effect on students' final grade point average. Spending more than 4 hours daily on social media had a negative effect on the final grade average. There was a statistically significant difference between the groups. Students using social media had lower Turkish language and literature class and Mathematics course grades. Science course grade point averages were the same. Foreign Language, History and Geography course grade averages were higher. Conclusion: A positive effect of internet access on lecture notes was determined. Although the effect of social media use varied between courses, a negative effect was found on the final grade point average. It was determined that the daily social media usage time of more than 4 hours had a negative effect on the academic success. This shows that social media usage should be limited to a maximum of 4 hours per day.