Ofislerde ergonomik risklerin banka çalışanları ve sağlık çalışanları açısından incelenmesi
Investigation of ergonomic risks in terms of bank employees and healthcare employees
- Tez No: 665090
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, Accidents
- Anahtar Kelimeler: Ergonomics, Anthropometry, Posture, Screen Study, Design
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu Çalışmada , İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı dahilinde ofislerde karşılaşılan ergonomik risk faktörlerini belirlenmiş, banka ve sağlık çalışanları açısından karşılaştırarak bu risk faktörlerinin önüne geçebilmek için çözüm önerileri sunulmuştur. Ergonomi ve Antropometri biliminden yararlanarak yapılan bu çalışmada duruş bozuklukları, yetersiz dinlenme süreleri, eksik ofis ortamı, yeterli düzeyde olmayan çalışan eğitimlerinin üzerinde durulmuştur. Ofislerde ve hastanelerde maruz kalınan riskler çevresel, fiziksel ve psikolojik faktörler başlıklarında incelendi ve ergonomiye duyulan ihtiyaç vurgulanıp çözümlerinde ise ergonomik yöntemlere değinilmiştir. Anahtar Kelimeler : Ergonomi, Antropometri, Postür, Ekran Önü Çalışma, Tasarı
Özet (Çeviri)
In this study, ergonomic risk factors encountered in offices within the scope of Occupational Health and Safety legislation were determined and solutions were proposed to prevent these risk factors by comparing them in terms of banks and healthcare professionals. In this study, which was made using the science of ergonomics and anthropometry, posture disorders, insufficient rest periods, incomplete office environment, and insufficient employee training were emphasized. The risks exposed in offices and hospitals were examined under the headings of environmental, physical and psychological factors, and the need for ergonomics was emphasized and ergonomic methods were addressed in their solutions.