Farklı yaşlandırma yöntemlerinin seramiklerin renk stabilitesine etkisi
Effect of different aging methods on color stability of ceramics
- Tez No: 665091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN AGÜLOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: tam seramik restorasyonlar, glaze, mekanik cila, yaşlandırma teknikleri, renk değişimi, full ceramic restorations, glaze, mechanical polish, aging techniques, color change
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Lityum disilikat içeren cam seramik ve lösit içeren feldspatik cam seramiklere, glaze ve mekanik cila gibi farklı yüzey bitirme işlemleri uygulandıktan sonra iki farklı hızlandırılmış yaşlandırma methodu uygulanarak, renk stabilitelerindeki değişim değerlendirilmiştir. IPS e.max CAD LT ve Vita Mark II tam seramik A2 renginde seçilen CAD/CAM blokları 14x14x1.5 boyutlarında kesildi. Sinterizasyon aşamasından sonra, uygulanacak bitirme işlemleri öncesi, yüzeyler zımparalandı. Gruplar kendi içlerinde yarı yarıya ayrılarak overglaze ve polisaj kitleri ile polishing işlemleri yapıldı. Birinci ölçümler yüzey bitirme işlemleri sonrası spektrofotometre ile yapıldı. CIELAB renk koordinatlarına göre L*, a*, b*, C ve h değerleri kaydedildi. Farklı yüzey özelliklerine sahip gruplar kendi içlerinde ikiye ayrılarak toplamda 8 grup (n=10) elde edildi. Örneklerin yarısına kırmızı şarapta, yarısına kahvede hızlandırılmış yaşlandırma yöntemi uygulandı. Yaşlandırmanın birinci günü, birinci haftası ve birinci ayının sonunda, örneklerdeki veriler birinci ölçüme göre karşılaştırıldı. Renk değişimleri ΔE formülü ile hesaplandı. Sonuçlar ΔE-1, ΔE-2, ΔE-3 olarak kaydedildi. Veriler IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 25 (IBM Corp., Armonk, New York, ABD) istatistik paket programında değerlendirildi. Sayısal değişkenlere ait verilerin normal dağılımı Shapiro Wilk normallik testi ve Q-Q grafikleri ile değerlendirildi. a* değerleri, tüm gruplarda yükselmiştir. b* değerlerinde şarapla yaşlandırılan örneklerde birinci ay değerleri diğer zamanlardaki ölçüm değerlerinden düşük, kahve ile yaşlandırılan örneklerde başlangıç değerleri diğer ölçümlerden düşüktür. h değerlerinde test istatistiklerinde en yüksek F değeri Vita Mark II polish şarap grubudur. ΔE-3 değerleri, O'Brien'in klinik renk tolerans skalasına göre değerlendirildi. Kahve ile yaşlandırılan IPS e.max grupları harici, tüm gruplar % 80 ve üzeri sıklıkla uyumsuz kategoride (ΔE= >3.5) yer alıp, klinik olarak kabul edilemeyecek düzeyde renk değiştirmiştir. Yaşlandırma yöntemleri, seramik sistemlerin ΔE değerlerini farklı düzeylerde etkiledikleri için, in vitro yaşlandırma tekniklerle renk değişimleri kıyaslanırken uygulanacak yaşlandırma protokolü, seramik tipi ve yüzey bitirme işlemiyle birlikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
After applying different surface finishing processes such as glaze and mechanical polish on glass ceramic containing lithium disilicate and feldspathic glass ceramics containing leucite, two different accelerated aging methods were applied to evaluate the change in color stability. IPS e.max CAD LT and Vita Mark II all-ceramic A2 color CAD / CAM blocks were cut in 14x14x1.5 dimensions. After the sinterization stage, before the finishing processes to be applied, the surfaces were sanded. Groups were divided into half and polishing operations were done with overglaze and polishing kits. The first measurements were made with a spectrophotometer after surface finishing processes. L *, a *, b *, C and h values were recorded according to the CIELAB color coordinates. Groups with different surface properties were divided into two groups and a total of 8 groups (n = 10) were obtained. Accelerated aging method was applied to half of the samples in red wine and half in coffee. At the end of the first day, first week and first month of aging, the data in the samples were compared according to the first measurement. Color changes were calculated with the formula ΔE. Results were recorded as ΔE-1, ΔE-2, ΔE-3. The data were evaluated in IBM SPSS Statistics Standard Concurrent User V 25 (IBM Corp., Armonk, New York, USA) statistical package program. The normal distribution of the data of numerical variables was evaluated by Shapiro Wilk normality test and Q-Q graphics. The a * values increased in all groups. In the samples aged with wine at b * values, the first month values are lower than the measurement values at other times, and the initial values in the samples aged with coffee are lower than the other measurements. Vita Mark II polish wine group has the highest F value in the test statistics at h values. ΔE-3 values were evaluated according to the clinical color tolerance scale of O'Brien. Except for the IPS e.max groups that were aged with coffee, 80% and above of all groups were frequently in the incompatible category (ΔE => 3.5) and changed color to a level that could not be clinically accepted. Since aging methods affect the ΔE values of ceramic systems at different levels, when comparing color changes with in vitro aging techniques, the aging protocol to be applied should be evaluated together with the ceramic type and surface finishing process.