Rozase hastalarında demodeks enfestasyonu ile obezite arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between demodex infestation and obesity in rosacea patients
- Tez No: 665145
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE MERAL EKŞİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Demodeks, obezite, rozase, Demodex, obesity, rosacea
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET KIRATLI NALBANT, E. Rozase hastalarında Demodeks Enfestasyonu ile Obezite Arasındaki İlişkinin Araştırılması. T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2020. Amaç Bu çalışmada rozase hastalarında demodeks enfestasyonu ile obezite arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem Şubat 2020 - Temmuz 2020 tarihleri arasında dermatoloji polikliniğine başvurarak rozase tanısı almış 18 yaş ve üstü tüm hastalar incelendi. Rozase dışında başka bir fasiyal dermatozu olan ve bağışıklık sistemini etkileyecek sistemik hastalıklara sahip olanlar çalışmadan dışlandı. Hastaların sosyodemografik bilgileri, beden kitle indeksleri (BKİ) ve rozase ile ilgili klinik bilgileri kaydedildi. Hastalara standart yüzeyel deri biyopsisi yöntemi uygulanarak, 1 cm2'deki Demodex türlerinin yoğunluğuna bakıldı. 1 cm2 'de 5 ve daha fazla demodeks görülmesi 'demodeks enfestasyonu' için 'pozitif' olarak değerlendirildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar, BKİ'si 30 ve üzerinde olanlar obez grup, BKİ'si 30'un altında olanlar obez olmayan grup olarak ayrıldı. Ayrıca, demodeks enfestasyonu pozitif ve negatif olanlar olmak üzere ikiye ayrıldı. Bu gruplar arasında istatistiksel değerlendirme SPSS 17.0 programı ile yapıldı. Bulgular Çalışmaya rozaseli 88 kadın, 42 erkek olmak üzere toplam 130 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama BKİ'si 29,8±5,9 kg/m2 idi. Obez olan ve olmayan hastalar karşılaştırıldığında, eritematotelenjiektazik tip rozasenin, rozase şiddetinin, tüm yüz tutulumunun ve al basması şikayetinin obezlerde istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla olduğu görüldü. Ayrıca obez olmayanların %30,6'sında, obezlerin %58,6'sında demodeks enfestasyonu saptandı. Obez hastalarda demodeks enfestasyonu istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yaygındı. viii Çalışmaya alınan tüm rozaseli hastaların %43,1'inde demodeks enfestasyonu olduğu saptandı. Demodeks enfestasyonu saptanan ve saptanmayan hastalar karşılaştırıldığında, demodeks enfestasyonu saptanan grupta papülopüstüler tip rozasenin, rozase şiddetinin, kaşıntı ve kalıcı kızarıklık yakınmalarının istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla olduğu görüldü. Rozaseli hastalarda demodeks enfestasyonunu tahmin etmek için en fazla belirleyici olan faktörler sırasıyla, papülopüstüler tip rozase, obezite ve rozase şiddeti olarak bulundu. Sonuç Bu çalışmada, obez rozaseli hastalarda demodeks enfestasyonunun daha yaygın olduğu saptanmıştır. Ayrıca obezite, rozaseli hastalarda demodeks enfestasyonu saptanmasında en belirleyici faktörlerden biri olarak bulunmuştur. Kısa özet Bu çalışmada rozase hastalarında demodeks enfestasyonu ile obezite arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu hastalarda obezitenin, demodeks enfestasyonu için önemli bir risk faktörü olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kiratli Nalbant, E. Evaluation of the Relationship Between Demodex Infestation and Obesity in Rosacea Patients. The Republic of Turkey, Health Sciences University Ankara Health Training and Research Center, Department of Dermatology and Venerology, Specialization Thesis, Ankara, 2020 Objective The purpose of this study is to investigate the relationship between demodex infestation and obesity in patients with rosacea. Materials and methods All patients diagnosed with rosacea between February 2020 and July 2020 were examined. Those who had facial dermatosis other than rosacea and systemic diseases that could affect the immune system were excluded from the study. Sociodemographic characteristics, body mass index (BMI) and clinical information about rosacea of the patients were recorded. For the determination of density of Demodex, non-invasive standard superficial skin biopsy method was applied. Detection of ≥5/cm2 Demodex was considered positive for Demodex infestation. Patients with a BMI of 30 and above were identified as the obese group, and those with a BMI below 30 as the non-obese group. Moreover, patients were divided into positive and negative according to Demodex infestation. Data were analyzed using IBM SPSS 17.0 program. Results A total of 130 patients were included in the study. When the obese and non-obese patients were compared, it was observed that erythematotelengiectatic type rosacea, rosacea severity, total facial involvement and flushing complaints were significantly higher in obese patients. Furthermore, Demodex infestation was detected in 30.6% of non-obese and 58.6% of obese. Demodex infestation was significantly more common in obese patients. Demodex infestation was found in 43.1% of all patients with rosacea. When the patients with and without Demodex infestation were compared, it was observed x that the papulopustular type rosacea, rosacea severity, itching and persistent rash were significantly higher in the group with Demodex infestation. The most determinant factors for predicting Demodex infestation in patients with rosacea were papulopustular type rosacea, obesity and rosacea severity, respectively. Conclusion In this study, Demodex infestation was found to be more common in obese patients with rosacea. Besides, obesity was found to be one of the most determining factors in detecting Demodex infestation in patients with rosacea. Short abstract The aim of this study was to investigate the relationship between Demodex infestation and obesity in rosacea patients. Obesity has emerged as an important risk factor for Demodex infestation in these patients.