Akne, seboreik dermatit ve rozasea hastalarında demodeks enfestasyonu sıklığının karşılaştırılması ve yaşam kalitesi üzerine etkisi
Comparison of the prevalence of demodex infestation in patients with acne, seborrheic dermatitis, and rosacea, and its impact on quality of life
- Tez No: 941049
- Danışmanlar: PROF. DR. CENK AKÇALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Akne, Demodeks, Demodikozis, Dermatolojik Yaşam Kalite İndeksi, Rozasea, Seboreik Dermatit, Acne, Demodex, Demodicosis, Dermatology Life Quality Index, Rosacea, Seborrheic Dermatitis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Bu çalışmada akne, seboreik dermatit ve rozasea hastalarında Demodeks enfestasyonunun sıklığı karşılaştırılmış ve yaşam kalite indeksine etkisi incelenmiştir. Çalışmamızdaki amaç, cilt florası ve epidermal bütünlük değiştiği için akne, rozasea ve seboreik dermatitte Demodeks enfestasyonunun arttığını ve bunun dermatolojik yaşam kalitesi üzerine etkisini ortaya koymaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 30 akne, 30 seboreik dermatit ve 30 rozasea tanısı almış hasta dahil edilmiştir. Tüm hastalara dermoskopik muayene yapılmış ve cilt biyopsisi ile Demodeks örneği alınarak mikroskopik inceleme yapılmıştır. Dermatolojik Yaşam Kalitesi İndeksi (DYKİ) ile hastaların yaşam kalitesi değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada, seboreik dermatit hastalarında erkeklerin oranının, akne ve rozasea hastalarına göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu bulunmuştur. Seboreik dermatit hastalarının sigara kullanım oranlarının, akne ve rozasea hastalarına göre anlamlı şekilde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Güneş koruyucu kullanım oranları ise rozasea ve seboreik dermatit hastaları arasında benzer seviyelerdeyken, akne hastalarında daha yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda, makyaj yapma durumu açısından da akne grubunun, rozasea ve seboreik dermatit hastalarına göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Akne grubunda hastalığın klinik belirti şiddeti (DYKİ) ve Demodeks sayısı arasında pozitif yönde orta derecede kuvvetli bir korelasyon bulunmuştur. Rozasea grubunda ve seboreik dermatit grubunda da hastalığın klinik belirti şiddeti ile Demodeks sayısı arasında güçlü bir pozitif korelasyon bulunmuştur. Akne hastalarının yaş ortalamalarının, rozasea ve seboreik dermatit hastalarına göre anlamlı şekilde daha düşüktür. Hastalık süresi açısından, rozasea hastalarının hastalık sürelerinin akne ve seboreik dermatit hastalarına göre anlamlı şekilde daha uzun olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda Demodeks enfestasyonunun bu üç hastalığın şiddetini artırarak hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilediği yönünde bir sonuç bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective:This study aimed to compare the prevalence of Demodex infestation in patients with acne, seborrheic dermatitis, and rosacea, and to evaluate its impact on quality of life index. The objective was to demonstrate that Demodex infestation increases in acne, rosacea, and seborrheic dermatitis due to changes in skin flora and epidermal integrity, and that this increase negatively affects dermatological quality of life. Materials and Methods:The study included 30 patients diagnosed with acne, 30 with seborrheic dermatitis, and 30 with rosacea. All patients underwent dermoscopic examination, and Demodex specimens were collected via skin biopsy and analyzed microscopically. The Dermatology Life Quality Index (DLQI) was used to assess patients' quality of life. Results:In the study, the proportion of male patients in the seborrheic dermatitis group was significantly higher than in the acne and rosacea groups. The rate of smoking was also significantly higher in the seborrheic dermatitis group compared to the others. Sunscreen usage rates were similar between rosacea and seborrheic dermatitis patients, but significantly higher in acne patients. Regarding the use of makeup, the acne group had a significantly higher rate compared to the rosacea and seborrheic dermatitis groups. A moderately strong positive correlation was found between clinical severity (DLQI) and Demodex count in the acne group. In both the rosacea and seborrheic dermatitis groups, a strong positive correlation was found between clinical severity and Demodex count. The mean age of acne patients was significantly lower than that of the rosacea and seborrheic dermatitis groups. Regarding disease duration, rosacea patients had a significantly longer disease course compared to the other two groups. Conclusion:This study found that Demodex infestation may aggravate the severity of these three dermatological conditions, thereby negatively affecting patients' quality of life.