Meme kanseri hücre hattında taşıyıcı gümüş nanopartikül bağlı resveratrolün etkisinin incelenmesi
Investigation of effect of resveratrol binded to carrier silver nanoparticles in breast cell line
  1. Tez No: 665251
  2. Yazar: EGE ALİCAN TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YAYLIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, resveratrol, gümüş nanopartikülü, Mda-Mb-231, Mcf-7
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Doğal bir fitoaleksin olan resveratrolün toksik etkisi bulunmayan gümüş nanopartiküle bağlanması sonucu etkileri hücre hatları üzerinde XTT yöntemi ile IC50 değerleri hesaplanarak değerlendirildi. Kanser hücre hattı olarak Mda-Mb-231 ve Mcf-7 hatları kullanılır iken kontrol grubu olarak ise sağlıklı Mcf-10A hücre hattı kullanıldı. FTIR ve Uv-Vis analizi ile resveratrolün gümüş nanopartiküle bağlanması kontrol edildi. Zeta Sizer ölçümü ile yüzey potansiyelindeki farklılıklar ölçüldü. Resveratrol ve gümüş nanopartikülün bağlandığı ortaya kondu. IC50 değerleri sonucu Mda-Mb-231 hücre hattının duyarlı olduğu sonucuna varıldı ve bu hücre hatttı flow sitometri ile incelendi. Flow sitometri sonucu Mda-Mb-231 hücre hattında canlılık azalışı ve erken apoptotik, geç apoptotik ve nekroz değerlerinde artış gözlemlendi. Resveratrol tek başına hücre siklusunu G0/G1 evresinde durdurur iken gümüş nanopartikül ile birlikte kullanıldığında hücre siklusunu S evresinde durdurdu. Sonuç olarak, resveratrol ve gümüş nanopartikülün bağlanabildiği tespit edildi. Resveratrol ve gümüş nanopartikülün birlikte kullanımı sonucu kanser hücresi üzerinde sitotoksisite gösterdiği, hücre siklusunu durdurduğu ve apoptozu arttırması sebebiyle tedavide kullanılabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
The effects of resveratrol, a natural phytoalexin, as a result of binding to the non-toxic silver nanoparticles, were evaluated on cell lines by calculating the IC50 values using the XTT method. Mda-Mb-231 and Mcf-7 lines were used as a cancer cell lines, while Mcf-10 healthy cell line was used as the control group. As a result of IC50 values, it was concluded that the Mda-Mb-231 cell line was sensitive and this cell line was examined by flow cytometry. As a result of flow cytometry, a decrease in viability was observed in the Mda-Mb-231 cell line and increase in early apoptotic, late apoptotic and necros values was observed. When used alone resveratrol arrests the cell cycle in the G0/G1 phase. İf resveratrol and silver nanoparticles are use together, the cell cycle arrested at the S phase. As a result our present, it was determined that resveratrol and silver nanoparticles could be bound. A cytotoxic effect is observed on the cancer cell as a result of the combination of resveratrol and silver nanoparticles. Resveratrol and silver nanoparticles stop the cell cycle and increase apoptosis, so it was thought that it could be used in treatment.“Key words”: Breast cancer, resveratrol, silver nanoparticle, Mda-Mb-231, Mcf-7