Vankomisin'in pulmoner yolla uygulanmak üzere mikropartiküler kuru toz inhaler formülasyonlarının geliştirilmesi
Development of microparticular DRY powder inhaler formulations of vancomycin for pulmonary delivery
  1. Tez No: 665254
  2. Yazar: ILYAS BAGHIROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL CEVHER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Eczacılık ve Farmakoloji, Biotechnology, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Vankomisin, kuru toz inhaler, mikropartikül, NGI, DUSA, vancomycin, dry powder inhalers, microparticles, NGI, DUSA
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı, akciğerlere lokal uygulamak için uygun aerodinamik özelliklere, yüksek ilaç kapsülleme verimliliğine sahip ve 24 saat boyunca salım yapabilen vankomisin hidroklorür mikropartiküllerin hazırlanması ve in vitro performans testlerinin yardımıyla ilacın akciğerlerdeki dağılımının incelenmesidir. Özellikle akciğer enfeksiyonlarında istenen bölgede gerekli olan minimum inhibisyon konsantrasyonuna ulaşmak için sistemik olarak yüksek miktarda antibiyotik verilmesi gerekmektedir. Bu da kendisiyle birlikde sistemik yan etkileri getirmektedir. Akciğerlerin, geniş yüzey alanı, ince epitel tabakası, yüksek damarlanma ağı ve ilk geçiş etkisini elimine edilebilmesi gibi avantajlara sahip olduğunu göz önüne alarak vankomisin hidroklorürün mikropartiküler kuru toz formülasyonunun hazırlanması hedeflenmiştir. Mikropartiküler kuru toz formülasyonları S/Y/S emülsiyon çözücü buharlaştırma tekniğiyle hazırlanmıştır. Formülasyonların hazırlanmasında biyouyumlu ve bozunabilir olduğu FDA tarafından onaylanan PLGA (poli(laktik-ko-glikolik) asit) kullanılmıştır. Formülasyonlara salımı kontrol etmek ve aerodinamik özelliklerini iyileştirmek için porözite oluşturucu ajanlar eklenmiştir. Daha sonra eklenen porojenlerin mikropartikül formülasyonlarında partikül büyüklüğü ve partikül büyüklüğü dağılımı, zeta potansiyeli, enkapsülasyon etkinlikleri, ürün verimi ve in vitro salım çalışmaları incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre Amonyum bikarbonatın 7,5 mg kullanıldığı formülasyonu uygun bulunmuş ve in vitro performans testlerine bu formülasyon ile devam edilmiştir. Seçilen formülasyonun piyasada hazır halde bulunan laktozlarla (InhaLac® 230, Lactohale® 200, Respitose® ml003, Respitose® sv003) karıştırılarak NGI ve DUSA testleri yardımıyla mikropartiküllerin aerodinamik özellikleri incelenmiştir. Kullanılan yardımcı maddelerin, mikropartikül formülasyonlarının aerodinamik özelliklerini iyileştirdiği tespit edilmiştir. Tez çalışmamızda edilen sonuçlar, vankomisin hidroklorür´ün mikropartiküler kuru toz formülasyonunun uygun özelliklerde hazırlandığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to prepare vancomycin hydrochloride microparticles that have aerodynamic properties, high drug encapsulation efficiency and can release for 24 hours for local administration to the lungs and investigate the distribution of the drug in the lungs with the help of in vitro performance tests. Especially in lung infections, systemically high amounts of antibiotics should be administered to achieve the required minimum inhibition concentration in the essential area. This brings systemic side effects with it. Considering that the lungs have advantages such as large surface area, thin epithelial layer, high vascularity network and elimination of first pass effect and it is aimed to prepare a microparticular dry powder formulation of vancomycin hydrochloride. Microparticular dry powder formulations were prepared by the W/O/W emulsion solvent evaporation technique. In the preparation of the formulations, PLGA (poly (lactic-co-glycolic) acid), which has been approved by the FDA to be biocompatible and degradable was used. Porosity forming agents have been added to the formulations to control release and improve aerodynamics. After that particle size and particle size distribution, zeta potential, encapsulation efficiency, product yield and in vitro release studies were investigated in microparticle formulations of the added porojen. Based on from results the ABC-7,5 formulation was found suitable and in vitro performance tests were continued with this formulation. The aerodynamic properties of the microparticles were investigated by mixing the selected formulation with the lactose available in the market (InhaLac® 230, Lactohale® 200, Respitose® ml003, Respitose® sv003) with the help of NGI and DUSA tests. The excipients used have been found to improve the aerodynamic properties of the microparticle formulations. The results of our thesis concluded that the microparticular dry powder formulation of vancomycin hydrochloride was prepared with appropriate properties.