Yeni tanı multipl myelom hastalarında demografik özellikler, tedavi farklılıkları ve moleküler prognostik belirteçler arasında sağ kalım etkisi
Demographic characteristics, treatment differences and survival effect between molecular prognostic markers in new diagnosis multiple myeloma patients
- Tez No: 665306
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ITIR ŞİRİNOĞLU DEMİRİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multipl Myelom, BCL-XL, MCL-1, Multiple Myeloma, BCL-XL, MCL-1
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı yeni tanı Multipl Myelom hastalarında demografik özellikler, tedavi farklılıkları ve moleküler prognostik belirteçlerin sağ kalım etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırmaya 01.09.2019-01.09.2020 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Dr.Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Multipl Myelom tanılı aydınlatılmış onamı alınan dışlama kriteri olmayan hastalar dahil edilmiştir. Hastalar ile ilgili tanı kriterleri değerleri, kaydedilmiştir. Hastalarda değerlendirme parametreleri tanı anında, tedavinin 3. ve 9. ayında kaydedilerek analiz edilmiştir. Bu çalışmada istatistiksel analizler SPSS 25.5 istatistik programı ile yapılmıştır Bulgular: Araştırmamızda 108 hastanın %29,6'sı kadın ve %70,4'ü erkektir. Hastaların yaş ortalaması 65,47±10,03 yıldır. Literatür ile uyumlu olarak en sık IgG kappa saptandı. Hastalarda tedavi sonrasında kreatinin, kalsiyum, FLC oranı ve Serum M protein düzeyleri düşüş göstermiştir. Serum serbest hafif zincir Kappa düzeyleri normal aralıkta bulunmuştur. Hastaların %11,10'unda BCL-1 varlığı, %81,5'inde MCL-1 varlığı bulunmuştur. Hastalarda 3 yıllık sağ kalım oranı %89,8 olarak bulunmuştur. Sonuç: Hastalarda kullanılan kemoterapi uygulamaları sonrasında sağkalım oranının yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. CYCLİN D1 (BCL-XL) ve MCL-1 biyobelirteçleri varlığının sağkalım oranı ile ilşkili olduğu ve literatür ile uyum sağladığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to investigate the effect of demographic characteristics, treatment differences and survival among molecular prognostic markers in patients with newly diagnosed Multiple Myeloma. Materials and Methods: Patients diagnosed with Multiple Myeloma at the University of Health Sciences Istanbul Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital between 01.09.2019-01.09.2020 and without exclusion criteria were included in this study. Diagnostic criteria values related to the patients were recorded. Evaluation parameters in patients were recorded and analyzed at the time of diagnosis, in the 3rd and 9th months of treatment. Statistical analyzes in this study were made with the SPSS 25.5 statistical program. Results: In our study, 29.6% of 108 patients were female and 70.4% were male. The average age of the patients is 65.47 ± 10.03 years. Consistent with the literature, IgG kappa was the most common. Creatinine, calcium, FLC ratio and Serum M protein levels decreased in patients after treatment. Serum free light chain Kappa levels were within the normal range. BCL-1 presence was found in 11.10% of the patients, and MCL-1 was found in 81.5%. The 3-year survival rate in patients was found to be 89.8%. Conclusion: It is concluded that the survival rate is high after chemotherapy applications used in patients. The presence of CYCLIN D1 (BCL-XL) and MCL-1 biomarkers was found to be associated with survival rate and was consistent with the literature.