Romatoid artritli hastalarda benlik saygısının komorbidite ve hastalık aktivitesi ile ilişkisi
Relation of self esteem on patients with rheumatoi̇d arthritis with comorbidity and disease activity
- Tez No: 665419
- Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR PIRILDAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Romatoloji, İç Hastalıkları, Rheumatology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Rheumatoid Arthritis, Self-respect, Disease Activity, Comorbidity, Rosenbers Self Esteem Scale (RSES)
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, RA tanısı alan hastalarda Rosenberg Benlik Ölçeği ile değerlendirilen Benlik Saygısının komorbidite ve hastalık aktivitesi ile olan ilişkisini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmaya Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Polikliniği'ne başvuran EULAR sınıflama kriterlerini karşılayan RA hastaları dahil edildi. Her hasta için demografik özellikler, hastalığa spesifik değişkenler analiz edildi hastalar ayrıca ek hastalıklar, ilaç kullanımı ve hastalık aktivitesi açısından değerlendirildi. Benlik Saygısı, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılarak değerlendirildi. Hastalık aktivitesi DAS 28; ağrı, VAS ile; yaşam kalitesi HAQ anketi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda hastalarımızda genel popülasyona göre Benlik saygısında daha düşük seviyeler izlendi. Benlik saygısının komorbidite sayısıyla ve hastalık aktivitesiyle istatiksel olarak anlamlı bulunduğu tespit edildi. Sonuç: Bu bulgulardan yola çıkılarak görüldü ki RA hastalarında genel popülasyona göre benlik saygısının daha düşük olduğu ve bu durumun yaşam kalitesi, hastalık aktivitesi, eşlik eden komorbidite sayısı ile yakın ilişkili olduğu saptanmıştır. Anahtar kelimeler : Romatoid Artrit, benlik saygısı, hastalık aktivitesi, komorbidite, Rosenberg benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ).
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the relation of self-respect that is evaluated with Rosenberg Self Esteem Scale with comorbidity and disease activity on patients that are diagnosed as RA. Material and Method: RA patients, fulfilling EULAR categorizing criteria consulting Celal Bayar University Medical Faculty Rheumatology Field are included into this study. Demographic features, variables regarding disease are interrogated for each patient and the patients are evaluated in terms of additional diseases, drug use and disease activity. Self-respect is evaluated by using Rosenberg Self Esteem Scale. Disease activity is evaluated with DAS 28; pain is with VAS and life quality is evaluated with HAQ survey. Findings: In our study, lower levels in self esteem according to general population are observed on our patients. Self esteem is diagnosed to be meaningful statistically with comorbidity number and disease activity. Result: Based upon such findings, it is seen that self respect is lower on RA patients when compared with general population and it is diagnosed that this condition is affinitive with life quality, disease activity, accompanying comorbidity number.