Total diz protezinden sonra komponent rotasyonlarının diz önü ve patella çevresi ağrısı ile olan ilişkisi
- Tez No: 665585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FIRAT OZAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Total diz protezi, kinematik, rotasyonel dizilim, komponent, bilgisayarlı tomografi, Total knee arthroplasty, kinematics, rotational alignment, component, computed tomography
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Total diz protezi (TDP)'nin uzun dönem başarısını etkileyen en önemli parametrelerden biri, komponentlerin uygun pozisyonda ve uygun rotasyonda yerleştirilmiş olmasıdır. Total diz protezinden sonra komponent dizilim bozukluğunun, kalıcı ağrıda bir faktör olduğu bulunmuştur ve bu durum patellofemoral komplikasyonlarla bağlantılı olarak artmaktadır (3, 4, 6). Aşırı varus ya da valgus dizilimi, aşırı medial ya da inferior yerleşimli patellar komponent, yumuşak doku dengesinin usulüne uygun olarak sağlanamaması ve tibial ve femoral komponentlerin iç rotasyonda yerleştirilmesi patellofemoral komplikasyonlara yol açabilmektedir (5). Bu çalışmada, total diz artroplastisi sonrası femoral ve tibial komponent rotasyonlarının ölçülerek, malrotasyona neden olabilecek etmenlerin belirlenmesi, doğru rotasyonel dizilim için referans alınabilecek anatomik belirteçlerin ortaya konulması ve dizilim sonuçlarının klinik yansımasının; The Hospital for Special Surgery (HSS), The Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (VOMAC), Lysholm ve OXFORD skorları eşliğinde değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızda 66 hastanın 75 dizine uygulanan TDP değerlendirildi. BT eşliğinde femoral ve tibial komponentlerin rotasyonları; daha önceden tanımlanmış olan cerrahi epikondiler eksen ve tibial tüberkülün medial 1/3'ü referans alınarak belirlendi. Katılılımcıların dizleri HSS, VOMAC, Lysholm ve OXFORD skorları ile değerlendirildi. Çalışmaya katılan dizlerin dahil edilme kriterleri; patellar yüzeyi değiştirilmeyen, arka çapraz bağın kesildiği, sabit veya hareketli (mobil) insert kullanılmış, aynı dize TDP işleminden sonra ikinci bir cerrahi işlem uygulanmayan, fleksiyon ve ekstansiyon sorunları olmayan, TDP işlemi öncesinde, sırasında ve sonrasında femur ve tibiaya ek bir cerrahi işlemin uygulanmadığı primer TDP uygulanmış hastalar şeklindedir. Çalışmamızda hareketli insert uygulanmış ve sabit insert uygulanmış hastalardan oluşan iki grup oluşturuldu. Bu iki grup birbiri arasında ve kendi içlerinde komponentlerin iç ve dış rotasyonları bakımından fonksiyonel skorlar eşliğinde kıyaslandı. Hareketli ve sabit insertlü grubu fleksiyon-ekstansiyon açıları bakımından karşılaştırdığımızda; fleksiyon açısı bakımından iki grup arasında anlamlı bir fark saptanmıştır. Hareketli ve sabit insert uygulanmış gruplar arasında fonksiyonel skorlar bakımından anlamlı bir fark saptanamamıştır. Sabit insert uygulanan grupta iç ve dış rotasyon grupları arasında HSS skoru bakımından anlamlı bir fark oluşmuştur.
Özet (Çeviri)
One of the most important parameters affecting the long-term success of total knee replacement (TKR) is that the components are placed in the proper position and in the appropriate rotation. Component alignment disorder after total knee prosthesis has been found to be a factor in permanent pain, which increases in connection with patellofemoral complications (3, 4, 6). Excessive varus or valgus alignment, excessive medial or inferiorly located patellar component, inability to maintain the soft tissue balance properly and placement of the tibial and femoral components in internal rotation can lead to patellofemoral complications (5). In this study, by measuring the femoral and tibial component rotations after total knee arthroplasty, determining the factors that may cause malrotation, revealing the anatomical markers that can be referenced for correct rotational alignment, and the clinical reflection of the sequencing results; The Hospital for Special Surgery (HSS), The Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (VOMAC), LYSHOLM and OXFORD scores are intended to be evaluated. In our study, TKR applied to 75 knees of 66 patients were evaluated. Rotation of femoral and tibial components with CT; surgical epicondylar axes and tibial tubercle, which were previously defined, were determined by reference. Participants were evaluated with HSS, VOMAC, Lysholm and OXFORD scores. Criteria for inclusion of the knees involved in the study; patellar surface does not change, the posterior cruciate ligament is cut, fixed or mobile (mobile) insert is used, a second surgery is not applied after the same string TKR procedure, there is no flexion and extension problems, no additional surgical procedure is applied before, during and after the TKR procedure primary TKR applied patients. Two groups of patients with movable inserts and fixed inserts were formed in our study. These two groups were compared between each other and within themselves in terms of internal and external rotations of the components along with functional scores. When we compare the movable and fixed insert groups in terms of flexion-extension angles; there was a significant difference between the two groups in terms of flexion angle. There was no significant difference in functional scores between the groups with movable and fixed inserts. There was a significant difference in the HSS score between the internal and external rotation groups in the fixed insert group.