Ankilozan spondilit'li hastalarda iş üretkenliğinde ve sosyal faaliyetlerde azalmanın hastalık aktivitesi, depresyon ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
The relationship between the decreasing activity, depression and quality of life in work productivity and social activities in ankylosing spondylitis patients
  1. Tez No: 665693
  2. Yazar: ÖMER FARUK BUCAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZLI DERYA BUĞDAYCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Ankilozan spondilit, istihdam, yaşam kalitesi, Spondylitis, Ankylosing, quality of life, employment
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Ankilozan Spondilit'li (AS) hastalarda iş üretkenliğinde ve sosyal faaliyetlerde azalmanın hastalık aktivitesi, depresyon ve yaşam kalitesi ile ilişkisini demografik verilerle birlikte değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel klinik araştırma olarak planlanan bu çalışma için, 15 Nisan 2019-15 Nisan 2020 tarihleri arasında, İstanbul Fizik Tedavi Rehabilitasyon SUAM Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Polikliniği'ne başvuran, 18-65 yaş arası AS tanısı konulan 100 hasta ve yaş olarak uyumlu 100 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Katılımcıların demografik verileri kaydedildi. İş üretkenliğinde ve faaliyetlerde azalma anketi: genel sağlık (WPAİ:GH), sosyal rol katılım anketi kısa formu (SRPQ), kısa form 36 (SF36), hastane anksiyete ve depresyon (HADS) değerlendirilecek. İlaveten hasta grubunun var ise laboratuvar sonuçları (CRP, ESH, HLA-B27), ve bath ankilozan spondilit fonksiyonel indeksi (BASFI), bath ankilozan spondilit hastalık aktivite indeksi (BASDAI), bath ankilozan spondilit metroloji indeksi (BASMI), visuel analog skala (VAS) istirahat, gece ve aktivite değerleri kaydedildi. Bulgular: AS grubunda, sağlıklı gönüllü grubuna göre WPA ve SRPQ data ortalamaları açısından anlamlı farklılık vardır. İş bırakma oranı oranı AS'li grupta anlamlı olarak daha yüksek bulundu. Hastalık nedenli iş değisikliği oranı AS'li grupta anlamlı olarak daha fazla bulundu. AS' li hasta grubunda yaş, çalışma süresi ve haftalık iş günü sayısı ile, iş gücü kaybı, iş verim kaybı ve genel iş hasarı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermektedir. Biyolojik ajan kullanımıyla, iş verim kaybı ve genel iş hasarında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenirken, iş gücü kaybında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmedi. AS grubunda, WPAI ve SRPQ değerlerinin, SF-36 ölçekleri ortalamaları arasındaki farklar incelendiğinde, istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmuştur. AS grubunda, WPAI ve SRPQ değerlerinin, BASDAI, BASFI ve ASQoL ölçekleri ile arasında istatistiksel olarak viii anlamlı ilişki bulunmaktadır. AS grubunda, SRPQ değerleri ile BASMI, HADA, HADD, VAS değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmaktadır. Sonuç: AS sistemik, kronik, inflamatuvar karakterde bir hastalık olarak özellikle hayatın en üretken yıllarında başlamakta ve hastaların en az 1/ 3' ünde ciddi sakatlığa neden olmaktadır. Bundan dolayı da hastaların iş üretkenliğinin ve sosyal faaliyetlerde azalmasının incelenmesi, kişinin kendisine uygun olabilecek iş kollarına yönlendirilmesine, sosyal rollere katılımının korunmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the relationship between decrease in work productivity and social activities in patients with Ankylosing Spondylitis (AS) with disease activity, depression and quality of life together with demographic data. Materials and Methods: For this study, which is planned as a cross-sectional clinical study, 100 patients who were diagnosed with AS between the ages of 18-65 and who applied to the Istanbul Physical Therapy Rehabilitation SUAM Physical Medicine and Rehabilitation Outpatient Clinic between April 15, 2019, and April 15, 2020, and 100 healthy volunteers compatible with age. was included. Demographic data of the participants were recorded. Work productivity and activity reduction questionnaire: general health (WPAI:GH), social role participation questionnaire short form (SRPQ), short form-36 (SF-36), hospital anxiety , and depression scale (HADS), will be evaluated. Besides, if the patient group exists, laboratory results (CRP, ESH, HLA-B27), and bath ankylosing spondylitis functional index (BASFI), bath ankylosing spondylitis disease activity index (BASDAI), Bath ankylosing spondylitis metrology index (BASMI), visual analog scale (VAS) resting, night and activity values were recorded. Results: There is a significant difference in the mean WPA and SRPQ data in the AS group compared to the healthy volunteer group. The rate of quitting work was found to be significantly higher in the group with AS. Disease-related job change rate was significantly higher in the AS group. It shows a statistically significant difference between the age, working time, and the number of weekly working days in the patient group with AS, and loss of workforce, loss of work efficiency, and general work damage. A statistically significant difference was observed in the use of biological agents, loss of work efficiency, and general work damage, while no statistically significant difference was observed in loss of work power. In the AS group, when the differences between the mean SF-36 scales of WPAI and SRPQ values were examined, x a statistically significant relationship was found. In the AS group, there is a statistically significant relationship between WPAI and SRPQ values and BASDAI, BASFI, and ASQoL scales. In the AS group, there is a statistically significant relationship between SRPQ values and BASMI, HADA, HADD, VAS values. Conclusion: AS is a systemic, chronic, inflammatory disease that begins especially in the most productive years of life and causes serious disability in at least 1/3 of the patients. Therefore, examining patients' work productivity and a decrease in social activities will help the person to be directed to the business lines that may be suitable for him and to protect his participation in social roles.